Rozhodně by se nedalo říct, že na akci WitcherCon, kterou pořádal Netflix ve spolupráci s herním studiem CD Projekt RED, nebylo dost zajímavých oznámení. Stačí se podívat na první trailer k druhé sezóně seriálu od Netflixu nebo odhalení bezplatného DLC pro Zaklínače 3, které do hry přidá nové předměty opět spojené se seriálovým Zaklínačem. Jedno oznámení bylo ale skutečným překvapením a souvisí s nově odhaleným komiksem The Witcher: Ronin.

Přečtěte si také: Zaklínač 3 dostane bezplatné DLC s předměty ze seriálu od Netflixu

Jak už napovídá název, tentokrát nás nečeká další klasický komiks, mající za cíl zapadat do světa her od CD Projektu RED, jenž s určitými prodlevami vydává společnost Dark Horse. Tentokrát tu totiž máme mangu, zasazenou do světa inspirovaného starověkým Japonskem. Autorem scénáře je Rafał Jaki, který ve studiu CD Projekt RED zastává pozici obchodního a vývojového ředitele. Jaki se podílel také na vzniku karetního gwintu v Zaklínači 3 a je výkonným producentem chystané anime série Cyberpunk: Edgerunner pro Netflix. Kresbu Ronina má pak na svědomí Hataya (Neko no Matasaburou, Mangaka Joshi).

The Witcher: Ronin vypráví originální příběh, v němž je zabiják monster Geralt na stopě mýtické Lady of Snow (v překladu nejspíš Paní zimy nebo Paní sněhu), známé také pod jménem Yuki Onna. Dle serveru IGN se přitom jedná o zcela samostatný příběh, který nemá žádnou přímou návaznost na hry, tudíž Ronin není o tom, že by se Geralt nějakým teleportem, který by určitě nesnášel, zázračně dostal do starověkého Japonska. I takové případy už tu technicky vzato byly, stačí si vzpomenout na Geraltův výstup ve hře SoulCalibur VI.

Ani spojení Zaklínače a japonského folklóru tu však nemáme poprvé. Již v roce 2015 nosili zaměstnanci CD Projektu RED trička s motivem Geralta jako ronina a později se v obchodě studia začaly prodávat sochy Geralt Ronin, Ciri and the Kitsune a Yennefer the Kunoichi. Prvky sochy Ciri se dokonce dostaly do hry Gwent: The Witcher Card Game ve formě různých kosmetických předmětů.

Rafał Jaki se však rozhodl napsat skutečný příběh o Geraltovi jako roninovi, který následně dostal do rukou ředitel studia Adam Badowski, šéf vývoje příběhu Marcin Blacha a spisovatel Bartosz Szybor. S pomocí japonské pobočky CD Projektu RED se následně dal dohromady tým Jaki-Hataya, který vytvořil třístránkový nástřel, z něhož se nakonec stala výsledná manga o 100 stranách.

Zatím nevíme, kdy bude The Witcher: Ronin k dostání. Zanedlouho však bude zahájena kampaň na Kickstarteru, od které si tvůrci slibují především možnost financování sběratelské edice komiksu a zapojení komunity. Tak velký tým jako je CD Projekt RED samozřejmě Kickstarter nepotřebuje, díky kickstarterové kampani by však měla vzniknout co nejlepší sběratelská edice a navíc by se měl komiks tímto způsobem dostat k co nejširšímu publiku. Jinými slovy, cílem je uvést jej naráz v co největším počtu zemí.

S ohledem na toto řešení je pak otázka, zda můžeme očekávat českou verzi. O vydání komiksů Zaklínače od Dark Horse se u nás tradičně stará nakladatelství Crew, Ronin ale působí po všech směrech jako unikátní případ. Snad budeme moudřejší po spuštění kampaně na Kickstarteru.