Čas od času se na Kickstarteru objeví zajímavý projekt, který i přes své myšlenkové kvality nemusí uspět. Jeden z těch projektů byla i videohra od francouzského herního vývojáře a umělce Manuela Ruiz-Duponta, který se už nějakou dobu zabývá 2D, 3D grafikou a game designem. Pracoval například jako nezávislý vývojář pro Epic Games na populárním Fortnite.

Hra s názvem The Eyes of The Cat (v češtině Oči kočky) je 3D artovou adventurou běžící na Unreal Enginu ve velice stylizované komiksové grafice, která měla zabrat přibližně hodinu hraní. Toto dílo je graficky inspirováno a tvořeno na motivy stejnojmenného komiksu od francouzských autorů a umělců Alejandra Jodorowskyho a Moebia (Jean Giraud, † 10.03.2012), kteří stáli za komiksy jako The Incal, Andělské drápy nebo také přispěli ke tvorbě světů Star Wars, Duny nebo Vetřelce. Například tvůrci Blade Runnera se při tvorbě scenérií inspirovali z Moebiových kreseb. Vývojář tedy zmiňuje, že je tento projekt poctou těmto skvělým umělcům.

Ve hře jsou hratelné 3 postavy: dítě, kočka a orel. Gameplay Dupont přirovnává k šachu, akorát místo dvou stran hrají strany tři, ale pointa je v tom, že za tyto strany hraje jen jeden hráč. V podstatě hráč hraje sám za sebe proti sobě. Složité, že? Jestliže si nedokážete představit, jak je sytém vymyšlený, autor uvádí příklad: za dítě máte za úkol chytit kočku, za kterou se naopak musíte za pomocí stealthu schovávat a unikat nebezpečí. Ze systému, jak hru hrajete, byste měli pochopit fungování světa. Ke krásně stylizované grafice chce vývojář přidat 3 umělecké směry, mezi kterými si můžete přepínat libovolně. Jedná se o černobílý směr, barevný ve stylu vodovek (watercolour) a tmavší flat tints směr.

Vývojář zmiňuje, že chtěl tento projekt mockrát ukončit, protože vytváření 3D textur podle díla Moebia je nesmírně náročná činnost. Uvidíme, jestli bude Dupont v projektu pokračovat, protože kampaň byla neúspěšná. Na projekt bylo vybráno pouhých 2 255 € z minimálních 8 915 €. Peníze měly být použity na tvorbu 3D objektů a jako obživa pro vývojáře, aby se mohl věnovat pouze tomuto projektu. Můžeme zmínit ještě další goaly, které měl vývojář připravené. Pokud by se překročilo 15 000 €, hráč by se mohl pohybovat za kočku a orla po celém městě, za 25 000 € by hra fungovala, tak jak byla zamýšlena, tudíž by se přidalo i dítě a hra by fungovala ve výše zmíněném 1vs1vs1. Za 35 000 € by se do hry přidaly herní elementy (kočka by mohla spát, unikat dešti, řešit puzzly) a za konečných 45 000 € by Dupont vytvořil VR verzi pro počítačové headsety (Oculus, HTC Vive).

Hra vypadá velice zajímavě a my doufáme, že ve vývoji bude ve volném čase vývojář pokračovat, protože by byla opravdu velká škoda takový umělecký projekt zahodit. Zahráli byste si tuto hru, kdyby ji autor dodělal?