Není žádným tajemstvím, že mezi seriály a sériemi ze světa Star Wars, které připravuje společnost Lucasfilm a které míří na Disney+, je projekt s názvem The Acolyte. Ten nás zavede do období vrcholné Republiky, tedy do doby zhruba 200 let před událostmi filmové ságy Skywalkerů, která byla dosud doménou knih a komiksů. Už také víme, že si jednu z hlavních rolí zahraje Amandla Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil), ale další podrobnosti byly povětšinou zahalené rouškou tajemství odpovídající záhadnému názvu série. Až doteď, jelikož Lucasfilm nově odhalil zbytek obsazení.

V hlavních rolích doplní Amandlu Stenberg Lee Jung-jae, kterého můžete znát jako hrdinu jihokorejského fenoménu Hra na oliheň od Netflixu. Za neznámou nemůžeme v žádném případě označit ani herečku Carrie-Anne Moss, která se proslavila jako Trinity v sérii Matrix. V The Acolyte si pak zahraje také Manny Jacinto (Úplně cizí lidé), Dafne Keen (Jeho temné esence), Jodie Turner-Smith (Queen & Slim), Rebecca Henderson (Neskutečná Anna), Charlie Barnett (Ruská panenka) nebo Dean-Charles Chapman (1917).

Tvůrci aktuálně popisují The Acolyte jako mysteriózní thriller, v němž poznáme galaxii stínem zahalených tajemství a rostoucích sil temné strany Síly, a to v posledních dnech éry vrcholné Republiky. Příběh se má zaměřit na bývalou učednici řádu Jedi, která se znovu shledá se svým mistrem, aby společně prověřili sérii zločinů. Síly, s nimiž se střetnou, jsou ale mnohem hrozivější, než čekají.

Aby bylo jasno, stále nikdo oficiálně ani nenaznačil, že by za těmi temnými silami mohl stát Darth Plagueis, mistr Dartha Sidiouse alias Senátu alias senátora a později kancléře a císaře Palpatina. Plagueis je v komunitě fanoušků Star Wars dlouhodobě populární figura, hlavně zásluhou povedené (bohužel ale nekanonické) knihy od Jamese Lucena a samozřejmě neustálého opakování legendy, s jejíž pomocí Palpatine ve filmu Star Wars: Pomsta Sithů lákal Anakina Skywalkera na temnou stranu, na všech možných úrovních internetu. O zaměření na Dartha Plagueise se proto spekuluje už od okamžiku oznámení The Acolyte.

Vývoj The Acolyte má nicméně na starosti Leslye Headland (Ruská panenka), která je také výkonnou producentkou, showrunnerkou a režisérkou úvodní epizody. Právě Headland můžeme vidět na první oficiální fotografii ze zákulisí, na níž je k vidění také Amandla Stenberg a Lee Jung-jae. Dalšími výkonnými producenty jsou pak Kathleen Kennedy, Simon Emanuel, Jeff F. King a Jason Micallef, zatímco producenty jsou Rayne Roberts a Damian Anderson. Datum premiéry dosud nebylo stanoveno.