Je to sotva pár týdnů, co jsme tu měli v rámci akce WitcherCon první ukázku z chystaného anime filmu The Witcher: Nightmare of the Wolf od Netflixu. Ta nám však měla v první řadě připomenout, že tento projekt existuje, a odhalit datum premiéry, které spadá na 23. srpna/augusta 2021. Nyní tu ale máme plnohodnotný teaser, který nabízí lepší pohled na prequel o Vesemirovi, učiteli a v podstatě otci Geralta z Rivie.

Zajímavé je, že místy připomíná The Witcher: Nightmare of the Wolf všechno, jen ne Zaklínače. Vizuální ztvárnění je totiž dost podobné anime seriálu Castlevania či sérii Dota: Dračí krev, což by nás však nemělo příliš překvapovat, jelikož kupříkladu s Dotou sdílí Nightmare of the Wolf Studio MIR zodpovědné za animaci. Někdo by také mohl říct, že Vesemir je zejména díky účesu a vousům hotový Adam Jensen, protagonista novějších videoher z nedokončené série Deus Ex. Chybí jen ty augmentace a zajímavější hlas.

Na druhou stranu, typicky zaklínačských motivů také není v teaseru málo, ať už jde o přítomnost medailonu, klasickou podobu stříbrného meče, potírání meče olejem, požívání lektvarů nebo likvidaci monster. Jinak je ale zjevné, že je film zasazený do stejného světa jako seriál, tedy do světa, který knižní předlohu od spisovatele Andrzeje Sapkowského adaptuje jen velmi pozvolna a pouze v některých ohledech.

Stačí se podívat na Vesemirovy oči. Stejně jako v případě seriálového Geralta v podání Henryho Cavilla zde nevidíme žádné kočičí nebo plazí oči, ale zcela přirozená lidská kukadla, která jsou zvláštní jen žlutými duhovkami. Plakáty s kontrakty na monstra, které jako by vypadly z libovolného westernu a které z nějakého důvodu akceptují monstra živá i mrtvá, mohou být také dobrým podnětem pro diskuzi na téma věrnost předloze.

Také tu máme náznaky, že se Nightmare of the Wolf výrazně odchýlí od zažité představy o původu zaklínačů, což vyplývá z oficiální synopse. Ta hovoří o Vesemirovi jakožto mladém zaklínači, jenž utekl životu v chudobě, aby za peníze likvidoval příšery. Hlavní hrdina vyrůstal jako sluha v sídle šlechtice, kde pracoval dlouhé dny za mrzký peníz. A tak touží po tom, aby se vymanil ze svého sociálního postavení a prozkoumal Kontinent, aby našel svůj osud. Jinými slovy, prozatím raději zapomeňte na představu o tom, že byl Vesemir malým, opuštěným dítětem, které bylo na hradišti Kaer Morhen podrobeno krutostem Zkoušky trav a experimentům plynoucím z práce Alzura a dalších čarodějů.

Mladého Vesemira každopádně namluví Theo James, jehož hlas můžete znát třeba ze zmíněné Castlevanie od Netflixu. Hlavního hrdinu doplňuje ve filmu čarodějka Tetra Gilcrest s hlasem Lary Pulver (Irene Adlerová v Sherlockovi od BBC) a kaedwenská šlechtična Lady Zerbst, kterou namluví Mary McDonnell (Battlestar Galactica, seriálové Fargo).

Dost možná nejzajímavější postavou je zatím vůdce zaklínačů Deglan pocházející z ostrovů Skellige. Za zmínku stojí, že vlastníkem Deglanova hlasu není nikdo jiný než Graham McTavish (Hobit), který se zhostil také role šéfa redanské rozvědky Sigismunda Dijkstry v druhé sezóně hraného seriálu Zaklínače od Netflixu. Server Redanian Intelligence pak upozornil na to, že zde se Deglan také objeví, konkrétně má figurovat v nějaké vzpomínkové pasáži, ale zahraje si ho Tamer Hassan, jenž se mihnul například ve filmech Batman začíná nebo Kick-Ass.

Anime film The Witcher: Nightmare of the Wolf bude ke zhlédnutí na Netflixu od 23. 8. 2021.