Před dvěma týdny jsme se konečně dozvěděli jméno desátého a možná už skutečně úplně posledního filmu Quentina Tarantina, který nedávno oslavil své 60. narozeniny. Snímek by měl nést název The Movie Critic, odehrávat by se měl v roce 1977, přičemž v hlavní roli uvidíme ženskou protagonistku. Všechny tyto informace daly za vznik spekulacím o tom, že Tarantinův poslední film by mohl vyprávět o průkopnické filmové kritičce Pauline Kael, která byla pro režiséra velkou inspirací. Jeho kniha Cinema Speculation, která vyšla minulý rok, navíc z určité části vyhází z jejího odkazu.

Nyní ale máme konečně odpověď přímo od samotného Tarantina. The Movie Critic se skutečně bude odehrávat v 70. letech, ale na Pauline Kael se zaměřit nemá. Zároveň také uvedl, že ,,The Movie Critic“ bude skutečně oficiálním názvem filmu, nemá se jednat o žádné dočasné/pracovní jméno. 

To je však zatím tak nějak vše, co Tarantino o svém chystaném snímku odhalil. Pokud ale skutečně zavítáme do Los Angeles v roce 1977, tak se podíváme do období vzestupu režisérských es jako Martin Scorsese, Dennis Hopper, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola a samozřejmě i George Lucas, protože právě v onom roce vyšel první Star Wars snímek. Kdo ví, možná v chystané poslední tarantinovce skutečně uvidíme některého ze zmíněných filmařů.

Sám Tarantino byl v té době každopádně teenagerem, který už však byl dávno očarován kouzlem kinematografie. Bylo by tudíž vcelku příhodné, kdyby jeho poslední snímek byl zároveň také určitou poklonou před touto érou historie filmu. Necháme se každopádně překvapit, o kom vlastně režisérův film nakonec bude. V 70. letech, tedy ještě dávno před příchodem internetu, měla slova filmového kritika obrovský vliv. A kromě Pauline Kael zde byla celá řada dalších slavných jmen. 

Samotné natáčení by mělo odstartovat někdy během letošního podzimu, ale o obsazení zatím žádné informace nemáme. Je také otázkou, v jakém duchu se vlastně snímek ponese. Čeká nás konverzačkové drama? Nebo se to Tarantino rozhodne okořenit nějakou tou akcí? To je zatím ve hvězdách.

Po svém chystaném odchodu do režisérského důchodu se ale chce režisér dále věnovat psaním scénářů. A to třeba i pro divadelní hry.