Pokud by bývalý výzkumník umělých inteligencí psal knihy, očekávali byste, že budou spadat do žánru sci-fi. Americký autor, žijící v Británii, Mark Lawrence, je takovou malou výjimkou, protože je autorem velice úspěšných fantasy sérií. Jeho debutovým dílem v roce 2011 byl fantasy román Trnový princ s antihrdinou v hlavní roli, který spadal do série 4 knih s názvem Roztříštěná říše.

Od té doby autor napsal ještě další dvě fantasy série, které jsou buď celé nebo z části k dispozici i v našich končinách. Ta první nesla název Válka Červené královny a obsahovala celkem 3 navazující díly. Ta druhá, Červená sestra, čítá celkem 3 fantasy romány, které jsou v anglicky mluvící zemích již venku. Pro nás však v tuto chvíli vyšel druhý díl z této série s podtitulem Šedá sestra. Vydání má na starosti nakladatelství Talpress.

Novicka Nona Šedá se vyučuje v neobvyklém klášteře Sladká Milost. Dívky se zde neučí pouze o víře, ale trénují zde i bojové a magické dovednosti. Tato zmiňovaná dívka právě postoupila do Okultní třídy, kde se seznámí s tajemstvím celého vesmíru. Nové vědomosti jí však přivedou k novým myšlenkám, a čím víc člověk ví, tím je těžší se správně rozhodnout. A jí tedy čeká nelehká volba, bude se celý život modlit a sloužit Předkovi, nebo se vydá na násilnou cestu čepele a pěsti? Aby se ale mohla rozhodnout, bude se muset vypořádat s pletichami zlé císařovny, která ovládá většinu inkvizice, s nájemnými vrahy a s pomstychtivým lordem, jehož syna zabila.

Jestli vás osud Novicky Nony Šedé zajímá, nebo už patříte mezi čtenáře Červené královny, či jiné autorovy tvorby, román Šedá sestra můžete zakoupit na eshopu nakladatelství Talpress, či v jejich kamenné prodejně na Praze 1.