Upozornění: Následující text obsahuje spoilery z prvních pěti epizod seriálu Rod Draka.

Pátá epizoda seriálu Rod Draka, která premiérovala na službě HBO Max 19. září/septembra 2022, konečně přinesla fanouškům nějakou tu brutalitu. Během slavností večeře uspořádané na počest sňatku princezny Rhaenyry Targaryen a Laenora Velaryona se Criston Cole, člen Královské gardy, porval s Joffreym Lonmouthem, což vyústilo tragickou smrtí druhého jmenovaného.

Svatba mezi Rhaenyrou a Laenorem nebyla aktem lásky, ale aktem politickým. Oba zmiňovaní měli své vlastní tužby. Následnice trůnu měla nepřípustný romantický poměr s Cristonem Colem. A Laenor zase s Joffreym Lonmouthem. Nastávající manželé se tak domluvili, že splní své manželské a politické povinnosti a následně se budou věnovat svým vlastním tužbám. Vše ale zkazil dialog mezi Crisonem a Joffreym, který člena Královské gardy tak rozzuřil, že Laenorův milenec skončil s rozmlácenou hlavou na podlaze hodovní síně.

Samotný incident ale naštval několik členů LGBTQ komunity. Ti totiž začali na sociálních sítí obviňovat postavu Cristona Colea a nepřímo i tvůrce seriálu z homofobie. Twitter tak zaplavily zprávy, které osobního ochránce princezny Rhaenyry označují jako „homofobního incela“ nebo „nejvíce homofobního muže Sedmi království“. Jejich obvinění ale absolutně nedávají smysl.

I když nebyl důvod rvačky v páté epizodě přímo zřejmý, pozorní fanoušci jistě motiv vyčetli nejen z dialogu mezi Joffreym Lonmouthem, ale také z chování Cristona Colea. Hlavními důvody prostě byla Cristonova frustrace a taktéž fakt, že milenec Laenora znal tajemství princezny Rhaenyry a jejího ochránce. Nic víc, nic míň. A navíc se jedná o svět G. R. R. Martina. Již ve Hře o trůny jsme byli svědky velkého množství brutálních úmrtí, a to jak heterosexuálních postav, tak i těch homosexuálních.

Finále páté epizody bylo pro nečtenáře knih bezpochyby šokující. Ve finále se ale Rod Draka teprve rozjíždí a smrt mladého Lonmoutha je určitě jen malou kapkou v oceánu šokujících momentů.