Psal se rok 2007, když britská spisovatelka Susanna Mary Clarke přišla na český trh s fantasy románem Jonathan Strange & pan Norrell. Jednalo se o skvělý titul, jenž sbíral velmi dobré hodnocení nejen od českých a slovenských čtenářů, ale také o tři roky dříve v zahraničí. Při vydání originálu v roce 2004 byla kniha oceněna například Time's Best Novel of the Year, World Fantasy Award za nejlepší román a Hugo Award taktéž za nejlepší román.

Přečtěte si také: Pohádkový Malamandr se dočká české lokalizace

O dva roky později potvrdila Susanna Clarke své kvality ještě povídkovou sbírkou Dámy z Grace Adieu a jiné povídky, která se odehrává ve světě Férie a kde se objevil například i Jonathan Strange. Od té doby to vypadalo, jako by se po spisovatelce slehla zem, nicméně Clarke pracovala na nové knize s názvem Piranesi.

Ta vyšla v anglicky mluvících zemích 15. září/septembra 2020 a zavedla své čtenáře do snové alternativní reality, což zní jako velmi dobrý nápad. A také že byl, protože si Clarke opět vysloužila velké množství pozitivních hodnocení od čtenářů, jejichž průměrné hodnocení na Goodreads přesahuje úroveň 4,3 hvězdiček z pěti.

Fantasy román Piranesi by se měl ve velmi blízké době dočkat svého vydání i u nás v Česku. Je totiž součástí edičního plánu nakladatelství Argo pro rok 2021. Na české lokalizaci pracuje vyhlášený překladatel Viktor Janiš, jenž lokalizoval i některé díly komiksové série Sandman od Neila Gaimana. Předběžné datum vydání je stanoveno na 31. března/marce 2021.

V neposlední řadě zde pro vás máme ještě oficiální anotaci tohoto připravovaného románu: „Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím Druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka a možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná.“