Závěrečný díl trilogie Strážci Galaxie Jamese Gunna se pomalu řítí do kin a podle prvních ohlasů ze zahraničí se zdá, že krapet skomírající MCU konečně našlo svého spasitele. Alespoň dočasného. Nicméně finále oblíbené série fanouškům nepřináší jen další dobrodružství, ale také nové postavy. A my v redakci jsme se rozhodli si na ně stručně posvítit.

VIDĚLI JSTE...

Ať se to nemusí zdát, od druhých Strážců Galaxie uteklo nejen hodně let v našem reálném světě, ale i v tom filmovém. Star-Lord alias Peter Quill porazil svého otce, Celestiála Ega. Během souboje ale bohužel přišel i o svého adoptivního otce, Plenitele Yondua. Hvězdný tým se rozrostl o mimozemskou empatičku Mantis, ovšem v Avengers: Infinite War vzápětí zase přišel o silnou bojovnici a Peterovu lásku Gamoru

Během událostí snímku Avengers: Endgame ale seskupení superhrdinů Avengers objevilo způsob, jak prostřednictvím Quantum Realmu cestovat časem. Jejich úkolem bylo vrátit se do minulosti a shromáždit všechny Kameny nekonečna. Long story short, pardon za anglicismus, když se Avengeři vraceli zpět do roku 2023, přitáhli s sebou i titána Thanose. A s ním samozřejmě i jeho adoptivní dceru Gamoru. A jelikož je ve svém nitru kladná, arcizáporáka zradila a přidala se v boji na stranu dobra.

Když Tony Stark využil Kameny nekonečna k vyhlazení titána a jeho armády, zelená hrdinka byla díky změně strany ušetřena. Ale vzhledem k tomu, že se jednalo o Gamoru z minulosti, necítila žádný vztah nejen ke Peterovi, ale ani ke Strážcům. Takže odešla ze Země a našla si nové útočiště někde ve vesmíru. Její nevlastní sestra Nebula, kterou jsem jaksi zapomněl zmínit, se zase konečně stala plnohodnotným členem Star-Lordova týmu.

HIGH EVOLUTIONARY

To bylo rychlé shrnutí a teď se konečně dostáváme k událostem následujícího filmu. Po všech strastech se Strážci usadili v hlavě jednoho z Celestiálů, která je ve vesmíru známá jako planeta Kdovíkde. Zde si žijí vcelku klidný život. Peter se ale stále trápí ztrátou své milované Gamory. Mnohem horší ale je, že zbraňového maniaka, tedy mývala Rocketa, začne dohánět jeho nepříjemná minulost. Star-Lord tedy povolá svůj tým na poslední misi, jejímž cílem bude ochránit Rocketův život.

Právě s mývalem Rocketem se pojí hlavní záporák třetího filmu – extrémně vyspělý člověk High Evolutionary. Ten se poprvé objevil v roce 1966 v komiksu The Mighty Thor #134. Za jeho zrodem stojí hvězdné duo Stan Lee a Jack Kirby, kteří ho prvně postavili právě po boku Thora. A pak i proti němu. Postupem let se ale High Evolutionary střetl i s Avengery, X-Meny či Fantastickou čtyřkou.

Jedná se o nadlidsky inteligentního britského vědce s vlastním jménem Herbert Edgar Wyndham, který během let prostřídal vícero osobností – od unaveného vynálezce s dobrými úmysly až po šíleného vědce s ochotou udělat vše, aby dosáhl svého cíle. A právě druhá zmiňovaná varianta by se měla týkat filmové verze, kterou ztvární Chukwudi Iwuji.

V jednom z dostupných trailerů zazněla hláška: „Mojí svatou misí je stvořit dokonalou společnost,“ což je jedním z jeho cílů i v komiksech. Fanoušci se tedy zase mohou těšit na padoucha, který má opět vcelku dobré úmysly, ale samotné provedení morálně tak trochu pokulhává.

Flashbackový klip z nadcházejícího třetího dílu

Na tuto hlášku Rocket v traileru reaguje slovy: „Nějaká dokonalost mu byla buřt. Spíš nenáviděl věci takové, jaké jsou.“ Komiksový High Evolutionary je naprosto posedlý evolucí a experimenty, v rámci čehož si vybudoval vlastní armádu vyvinutých zvířat. Právě zde nastává již zmiňované propojení padoucha s Rocketem. I když totiž v komiksech tyto dvě postavy nemají nic společného, ve filmu bude záporák představovat vědce, který Rocketa přetransformoval z obyčejného mývala na antropomorfního ostrostřelce.

Díky tomuto propojení se ve filmu dočkáme i retrospektivních scén na malého Rocketa. S velkou pravděpodobností se bude jednat o skutečně dojemné momenty. V traileru totiž bylo ukázáno, že Rocket měl v období experimentů kamarádku v podobně antropomorfní vydry Lylly, která v komiksech vystupuje jako ředitelka největší vesmírné továrny na hračky. A také jako jeho přítelkyně a láska.

COSMO – NEJLEPŠÍ PŘÍTEL KAŽDÉHO KOSMONAUTA

Ještě se necháme překvapit, jak bude Lylla vyobrazena ve filmu. Je tu ale spousta dalších věcí, které jsme z dostupných materiálů mohli vyčíst. Tým Strážců se rozroste o další postavy. A tím nemyslíme jen navrátivší Gamoru, která si svůj odlet v Avengers: Endgame nejspíše rozmyslela, ale také o pejska jménem Cosmo.

Jedná se o sovětského psa inspirovaného Laikou, který byl v roce 2008 vytvořen Danem Abnettem a Andym Lanningem pro osmé číslo komiksu Nova volume 4. Stejně jako Laika, i Cosmo byl poslán do vesmíru. Jeho raketa se ale ztratila a doputovala ke Kdovíkde, kde pes zmutoval kosmickým zářením a stal se šéfem bezpečnosti.

Pokud pozorně sledujete každý MCU projekt, jistě se s Cosmem již seznámili. Tato postava si už totiž střihla dvě camea. Prvně jako součást Sběratelovy sbírky v prvních Strážcích a podruhé už jako plnohodnotný člen planety Kdovíkde ve Svátečním speciálu. A jelikož se objevuje i v traileru na třetí díl, mohla by tentokrát v příběhu hrát trochu větší roli. Ženský rod je v tomto případě důležitý, protože filmová verze je narozdíl od té komiksové fena, nikoliv pes.

ADAM WARLOCK

Další novou, tentokrát ovšem mnohem důležitější postavou v univerzu filmových Strážců, nebude nikdo menší než Adam Warlock, který byl vytvořen v roce 1967 Stanem Lee a Jackem Kirbym a deset let později vyšperkován k dokonalosti duem Roy Thomas a Jim Starlin.

V komiksovém světě vystupuje Adam Warlock jako uměle vytvořená vesmírná bytost, která je na úrovní dalšího evolučního stupně člověka. Mezi jeho stěžejní superschopnosti patří nadlidská síla, intelekt, výdrž, regenerace a rovněž i kvantová magie. Zajímavé je, že Adam má vazbu nejen na titána Thanose, který byl jedním z jeho hlavních nepřátel. Je totiž napojený i na padoucha High Evolutionary, jenž byl kdysi jeho mentorem. Ovšem následně se proti němu Adam spojil s Avengery. A samozřejmě nesmíme zapomenout, že je napojený i na Strážce Galaxie. V roce 2008 se totiž stal členem nového týmu.

Jeho využití ve třetím dílu filmové trilogie tedy dává velký smysl a bezpochyby bude jedním z hlavních postav. Podle dostupných materiálů to však vypadá, že hraná verze v podání herce Willa Poultnera bude misi Strážců tak trochu komplikovat. Trailery totiž obsahují scény, kde členové týmu Petera Quilla s Adamem bojují. To, jak to bude doopravdy, uvidíme až v kinosálech.

Rozhodně je ale dobré si říct, že vedení MCU přichází s Adamem tak trochu pozdě. Jak již bylo řečeno, v komiksech se totiž jedná o jednu z nejdůležitějších postav v boji proti Thanosovi. A navíc je velmi silně spjat s Kameny nekonečna. Jeho zapojení do univerza po smrti slavného titána je tedy vcelku zvláštní a tvůrci se tak trochu připravili o spoustu děje, který formoval Adamův charakter. MCU ale mění komiksové události často, takže je možné, že to ve finále nebude problém. Warlock je totiž napojený například i na vesmírnou entitu Galactuse, a tudíž i na Fantastickou čtyřku, jejíž MCU verze bude premiérovat na začátku roku 2025. Adama Warlocka tedy uvidíme poprvé, ale možné ne naposled.

Adam Warlock v klipu z nacházejícího třetího filmu

NEJSOU STRÁŽCI JAKO STRÁŽCI

V neposlední řadě tady máme Plenitele, s nimiž se pojí jedna důležitá informace, kterou si nemohu odpustit. Věděli jste, že Star- Lord, Rocket, Groot, Gamora a další oblíbené postavy nejsou původními Strážci Galaxie?

První čtyřčlenný tým totiž vznikl již v roce 1969 a postupně se na něj nabalovaly další postavy. Pro nás jsou ale nejdůležitější dvě jména. A to Yondu Udonta a Stakar Ogord, které fanoušci MCU znají jako členy pirátské skupiny Plenitelé. Ve skutečnosti se ale jednalo o členy první iterace Strážců Galaxie. A Yondu byl dokonce jejich vůdcem.

V roce 2008 byla původní skupina nahrazena tou, kterou můžeme znát z trilogie Jamese Gunna. Obsahovala tedy i nějaké další postavy, ale jádro je stejné. Jak je to ale s Plenitely? Ti vznikli až pro potřeby prvního filmu. Nakonec se ale jejich existence propsala i do komiksového světa.

Plenitelé budou určitě nějakou roli hrát i ve třetím filmu. Yondu sice ve dvojce zemřel, ale na jeho postu ho nahradil Kraglin ztvárněný Seanem Gunnem, který se v trailerech rovněž objevuje. A je velice pravděpodobné, že se v závěru filmové trilogie mihne také Stakar Ogord v podání božského Slye Stalloneho. No, necháme se překvapit.

Ve finále se ještě sluší zmínit, že i když je třetí díl závěrečný, je možné, že se Strážců Galaxie v MCU ještě někdy dočkáme. Tým Petera Quilla totiž není v komiksovém světě tím posledním. A kdo ví, třeba nás ve filmu budou čekat nějaká pomrknutí na novější skupiny. Třeba na tu vedenou Richardem Riderem alias Novou.

My narozdíl od Strážců ale končíme stoprocentně. Doufáme, že se vám toto malé téma líbilo, a že jsme vám poskytli alespoň pár užitečných informací. A jestli se chystáte do kina, přejeme vám příjemnou zábavu.