Těsně před Vánoci měl premiéru čtvrtý díl legendárního Matrixu, který přímo navázal na již téměř 20 let starý konec původní trilogie. A samotné reakce od diváků a kritiků jsou opravdu hodně rozporuplné. Někteří film vyloženě blahořečí, jiní ho zas posílají do horoucích pekel. Pokud se ale podíváme na box office filmu, tak tam už jsou čísla zcela jasně negativní. Film měl rozpočet 190 milionů dolarů, zatím se mu však podařilo celosvětově vydělat jen něco málo přes 100 milionů, což znamená, že dlouho očekávaný film se může stát jedním z propadáků minulého roku. Mnozí tento výsledek přisuzují kontroverzní strategii od vydavatelského studia Warner Bros., které v den premiéry v kinech taktéž film vypustilo na streamovací službu HBO Max. 

O co přesně v této strategii šlo? Warner Bros. se totiž v minulosti dohodlo s HBO Max, že všechny jejich velké filmy roku 2021 vyjdou simultánně v kinech a na zmíněné streamovací službě. Studio tak doufalo, že by tím mohly zvýšit samotné výdělky z filmů, navíc se to zdálo logické kvůli probíhající pandemii koronaviru, která s kiny všude po světě zatřásla. Tato strategie však v mnohých případech nepřinesla ovoce. Filmy jako Sebevražedný oddíl, Malignant a Život v Heights se staly komerčními propadáky, které nedosáhly čísel původního rozpočtu. Tento osud však ale nepotkal všechny snímky studia. Například Godzilla vs. Kong a Duna byly filmy, které zaznamenaly komerční úspěch, Godzilla vs Kong dokonce vydělal až necelých 468 milionů dolarů, čímž například překonal marvelovky jako Eternals a Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. 

Matrix Resurrections byl posledním filmem, kterého se tato strategie týkala. Od roku 2022 velké filmy od Warner Bros. už simultánně v kinech a na HBO Max vycházet nebudou. Ona dohoda navíc vyvolala mezi mnohými filmovými tvůrci vlnu skepse. Například režisér Christopher Nolan, jehož valná většina filmů pod Warner Bros. vznikala, se studiem zcela přerušil spolupráci, v rámci čehož uzavřel novou smlouvu se studiem Universal. Věci se však přeci jenom úplně nevrátí do starých kolejí. Například nadcházející Batman od Matta Reevese, který vyjde letos na jaře, se na HBO Max objeví pouhých 45 dní po premiéře v kinech. Už jste nový Matrix viděli? Co na něj říkáte?