Stolní RPG na motivy slavné herní série od Bethesdy bylo představeno již v roce 2019. Fallout Roleplaying Game si vzala na starost společnost Modiphius Entertainment, díky níž se budete moci pustit do prozkoumávání apokalyptické Ameriky se všemi vašimi přáteli pěkně u jednoho stolu. Soupeřící frakce zničeného světa, mutanti vzniklí z všude přítomné radiace a spousta dalších věcí známých z Fallout her už na vás čeká.

Hra se svými mechanikami liší od těch klasických, které najdete v Dungeons and Dragons od Wizards of the Coast, jelikož RPG od společnosti Modiphius využívají svůj vlastní systém známý pod jménem 2d20 roleplaying system. Ten byl například využit ve stolním RPG na motivy Dishonored či Star Trek Adventures.

Kromě toho, že tedy bude využíván systém 2d20, se můžete těšit na využívání S.P.E.C.I.A.L atributů, stejně jako tomu je ve videoherní předloze. Navíc nebudete muset hrát pouze za člověka. K dispozici budou také nesmrtelní ghoulové či roboti Mister Handy. Budete si také moci zvolit, k jaké frakci se přidáte. K dispozici bude hned několik známých frakcí, jako je Brotherhood of Steel či Super Mutants.

Pokud jste fanoušky série Fallout a rádi si občas zahrajete nějaké to stolní RPG, tohle by vám nemělo proklouznout mezi prsty. K dispozici je totiž speciální sběratelská edice, které se vyrobilo pouze 2 000 kusů. Celá tahle edice je laděna do barev Vault-Tecu, tedy do modré a žluté, a vše je umístěno do krabice, která je designovaná podle G.E.C.K z Fallout 2, Fallout 3 a Fallout 76.

V rámci této edice se můžete těšit na základní pravidla hry, GM Toolkit, speciální Fallout kostky a 5O Nuka Cola víček. Cena této speciální sběratelské edice je 140 liber (cca 4300 Kč) a v tuhle chvíli je stále k dispozici na stránkách společnosti Modiphius.

Pokud nejste vášniví sběratelé a vystačíte si s klasickou edicí bez zbytečných serepetiček navíc, jsou tu pro vás základní pravidla čítající 400 stran, které vám dají vše, co potřebujete k hraní. Samotná pravidla vás vyjdou na 38 liber (cca 1200 Kč).

Pokud se ale chcete do hraní pořádně ponořit a nevystačíte si se základními pravidly, ale zároveň nechcete utrácet za speciální edici, můžete si pořídit ještě GM Toolkit. Ten nabízí kartonová Nuka Cola víčka, mapu známých lokací, tabulky pro jednotlivé postavy, příručku pro GM a přehled pravidel. GM Toolkit vás vyjde na 25 liber (cca 770 Kč).

Fallout Roleplaying Game zatím nemá jasně stanovený datum vydání, ale podle všeho bychom se hry měli dočkat již během letošního léta.