Pevně věříme, že touto dobou je již většině pozorných příznivců Star Wars jasné, že série známá jako Star Wars: The High Republic, která je projektem skupiny Lucasfilm Publishing a společnosti Lucasfilm, se zaměřuje na knihy a komiksy. Přestože prvky této série občas prosáknou i do ostatních médií využívajících značku Star Wars, jednoduše nemá smysl očekávat, že jde o jakýsi aktuální hlavní proud ságy nebo o směr, jakým se automaticky vydají i budoucí filmy.

Přečtěte si také: Díky Světlu rytířů Jedi začíná Star Wars: Vrcholná Republika vycházet česky

To ale ještě neznamená, že nemá The High Republic značné ambice. Právě naopak. O tom svědčí zejména skutečnost, že tu máme již druhou vlnu nových publikací z Vrcholné Republiky, jak se toto období zhruba 200 let před událostmi filmové ságy oficiálně nazývá v češtině. Na zahraničním trhu je tak nyní kromě titulů vydaných v první polovině tohoto roku k dispozici také kniha pro dospělé nazvaná Star Wars: The High Republic: The Rising Storm, kterou doplňuje Race to Crashpoint Tower pro mladší čtenáře.

V dalších měsících se pak tato druhá vlna značně rozšíří, jelikož bude následovat young-adult kniha Out of the Shadows (22. 7.), audiokniha Tempest Runner (31. 8., později bude pravděpodobně k dostání i scénář v tištěné podobě), manga The Edge of Balance (7. 9.) a dětská kniha příběhů Showdown at the Fair (5. 10.). Samozřejmostí je pak pokračování komiksů Star Wars: The High Republic a The High Republic Adventures. První z nich má na starosti Marvel, druhý společnost IDW, tudíž je opět určen spíše mladším čtenářům. U některých prodejců lze navíc sehnat knihy The Rising Storm a Out of the Shadows s alternativními obálkami.

Vydání prvních dvou titulů z druhé vlny Star Wars: The High Republic nám mimo jiné připomíná nový trailer, který ukazuje několik konceptů a kreseb. Navíc upozorňuje na to, že jde o dosud největší multimediální projekt v historii Lucasfilm Publishing, a nabízí několik střípků příběhů knihy a komiksů z druhé vlny. Ty se dějově točí primárně okolo výstavy nazvané The Republic Fair, která má být jakýmsi středobodem či katalyzátorem většiny nadcházejících událostí, v nichž nás opět čeká řada problémů pro rytíře Jedi a jejich spojence. Za ně může zejména pokračující konflikt se silami nevyzpytatelné frakce nájezdníků, které jsou známe jako Nihily, a s rostlinnými Drengiry.

Ačkoliv hovoříme o druhé vlně, stále se jedná o první fázi celé série Star Wars: The High Republic. V následujících letech budou následovat ještě dvě fáze, z nichž každá bude nepochybně opět rozdělená na více vln, přinášejících různé množství nových knih, komiksů a odkazů v ostatních médiích Star Wars. Do období ke konci celé série by pak měl spadat také seriál The Acolyte, který uvidíme na streamovací platformě Disney+.

Dá se každopádně očekávat, že by dříve či později mohlo něco z druhé vlny Star Wars: The High Republic vyjít i u nás. Již 15. 7. se dočkáme českého vydání knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Světlo rytířů Jedi, která v originále odstartovala první vlnu celé série. Nově vydaná kniha Star Wars: The High Republic: The Rising Storm je přitom přímým pokračováním Světla rytířů Jedi, tudíž je velmi pravděpodobné, že se českého překladu dočkáme alespoň v tomto případě, časem by ale s trochou štěstí mohlo dojít i na komiksy The High Republic. Komiksové příběhy Star Wars koneckonců společnost Egmont vydává v češtině čím dál častěji.