PARARAAAAA RAAAA PARARA RAAAA RA PRARARA RAAAAA RA PRARARARAAAAAA, PARARAAAAA RAAAA PARARA RAAAAAA RA PARARA RAAAAA RA PRARARARAAAAAAA TURURURUUUU TURUUU. Poznat nedá se, říkáš? Těžké moc, říkáš, hm?

Ano, vím že o kvalitách náhledové zvukové stopy v psané textové podobě se dá značně pochybovat, přesto určitě každý správný fanda pozná úvodní titulkovou znělku Star Wars.

Den svátku Star Wars máme již chvilku úspěšně za sebou. A že toho nebylo málo. Bylo možné si přečíst a zhlédnout nepřeberné množství článků a videí o světě Star Wars; o tom, co bylo, co je, co bude… A co nebude. Až z toho šla hlava kolem. Ale i když 4. květen utekl jako voda, Star Wars jsou tak veliký světový fenomén, že si tuto pozornost prostě zaslouží. A to i přes všechny chyby a nelibosti, které se nám fanouškům v moderní historii dostalo. Dnes můžeme najít „nálepku“ Star Wars na tolika věcech, že to snad ani nespočítáme. Filmy, knihy, časopisy, komiksy, seriály a videohry, plakáty a plyšáci, stavebnice, lampičky a rohožky… vše od A až po hrnek na kafe! A ten především, neb usrkávat kofíííí z hrnku Dartha Vadera je prostě TOP

Vyjmenovat vše snad ani nezvládneme, ale přesto jsme ještě jednu důležitou věc opomněli. Co Star Wars a svět deskových her? I toto pole přeplněné jak počet parafrází na Babišovo „řepka s motýle”. Namátkou můžeme zmínit například Star Wars: Armada, Star Wars: Vnější okraj (Outer Rim), Star Wars Rebelie (Rebellion), se všemi možnými rozšířeními, figurkami a vším, co správný fanda potřebuje, miluje a kde může proluftovat svou naditou prkenici!

Ano, pravda, s originálními názvy si nikdo hlavu rozhodně nelámal, přesto nám tento stereotyp alespoň trochu rozbíjejí hry jako Monopoly: Star Wars nebo Carcassonne: Star Wars, Ubongo: Star Wars... Nic neříkejte.

Je toho tolik, že by nám jeden celý Showtime nestačil na probrání všech her. Ale zastavme se alespoň u některé a zkusme se zamyslet, co pro nás Star Wars vlastně znamenají.

Tato značka v nás vždy vyvolávala očekávání. Očekávání zážitku, který v nás bude dlouho rezonovat a na který budeme vzpomínat. O čem je přesně řeč? Pozor, SPOILER ALERT – například fenomenální scéna z filmu Rogue One, kde se v závěru na celých 40 vteřin objeví Darth Vader, jdoucí si pro ukradené plány ke své super mega husté nezničitelné hračce, kterou mu ale ti darební jinoši od povstalců nakonec zničí. Dvakrát!

Přesně takový zážitek umí vyčarovat výše zmíněná Star Wars Rebelie. Odrosťme se na chvílí od rozebírání herních mechanik a debat nad výkladem pravidel. To, co od značky Star Wars na deskoherním stole chceme, je jaký příběh nám během partie dokáže připravit. Nechápejme to špatně, herní mechaniky a pravidla jsou důležitá a prakticky na nich každá hra stojí a padá. A i v tomto případě je hra zpracovaná vcelku zdařile, i když je vhodná spíše pro pokročilejší hráče. O tom svědčí i hodnocení na portálu BoardGameGeek, kde od svého vydání v roce 2016 získala vcelku vysoké a stabilní hodnocení 8,4 bodu.

Přesto však, že i když Rebelie není v základu příběhová hra, dokáže přinést to, co očekáváme. Zážitek, který se vryje do naší deskohráčské paměti. 

Princip hry je v zásadě jednoduchý. Dvě strany bojující proti sobě. Impérium proti Povstání, zlo proti dobru (a to bez zabrušování do rozboru, kdo je vlastně dobrý a kdo zlý, s přihlédnutím na veškeré oběti na obou Hvězdách smrti, a všech servisáků, uklízečů, údržbářů a pípajících nevinných robůtků… chudák Stormtrooper Gery). Bernou mincí zkrátka je a bude dogma hodných Povstalců a zlého Impéria.

Ve hře dvou nebo čtyř hráčů se ujmete zmíněných stran a boj může začít. Zatímco jako Impérium budete budovat armádu - hodně velkou armádu. Hodně, hodně velkou armádu - jako Rebel budete živořit s o něco „menší“ armádou a hlavní taktika bude: hlavně se dobře schovat. Herní pole pokrývá prakticky celou předalekou galaxii, která je reprezentována se zastoupením 32 planet. Ty z valné většiny známe ať již z filmů, seriálů anebo knížek. A cíl hry? Boj o nadvládu, respektive o přízeň jednotlivých soustav k Impériu nebo Povstání. Délka hry je ohraničena časovým ukazatelem kol, kde poslední kolo reprezentuje bod, jenž znamená v případě dopadení Povstalců jejich rozprášení a zmaření veškerých pokusu o nastolení jakýchsi (staro)nových pořádků v galaxii. V opačném případě, pokud se Impériu nepodaří odhalit tajnou povstaleckou základnu, dojde situace za „bod zlomu“, který uvede do pohybu konečný pád celého Impéria.

No ale co ten slíbený příběh a atmosféra? To je právě to, co Rebelie zvládá velmi dobře. Styl hraní, za jednu či druhou stranu, dokáže hráče vtáhnout a navodit pocit ať již zákopové války nebo lovu na kořist. A největší odměnou bude vzpomínka na vyhranou partii, kde hráč Rebelů, schován na poslední ze dvou planet, bude sledovat, díky vhodně zvolenému blafu, jak se celá Imperiální flotila, se všemi křižníky, kráčejícími tanky a stormtroopery, kteří nikdy nic netrefí, čítající asi půl kila plastu, vydává přesně na opačnou stranu galaxie. A vaše mála Povstalecká banda s poslední stíhačkou a se dvěma oddanými pistolníky nakonec vítězí.

Ano prosím! Slavné a tvrdě vybojované vítězství, které se jistě zapíše do TOP 5 vašich největších deskoherních momentů. Ne všechny deskové hry ze světa Star Wars toto dokážou, a i Rebelie zvládne potrápit. Nicméně při správném přístupu se dokáže odvděčit a pokud budete mít štěstí a na hru ještě narazíte, ať v obchodech či u kamarádů, jedná se podle nás o jistě zajímavý typ.