Kdykoliv jsme v posledních měsících psali o sérii Star Wars: Vrcholná Republika, vyjádřili jsme vždy víru, že po vydání titulů Světlo rytířů Jedi a Do temnoty český Egmont s překladem iniciativy, kterou v originále známe pod názvem The High Republic, jen tak neskončí. A teď nám něco říká, že ta víra byla opodstatněná, protože už zanedlouho vyjde v češtině další titul.

Egmont aktuálně připravuje české vydání knihy pro dospělé s názvem Star Wars: Vrcholná Republika: Sílící bouře od Cavana Scotta. Ta vyšla v zahraničí teprve letos v létě, přičemž originál v angličtině pod názvem The High Republic: Rising Storm považujeme za velmi povedené čtení. Doufejme, že z českého překladu, který se na našem trhu objeví 20. ledna/januára 2022, bude možné získat stejný dojem.

Zatímco Světlo rytířů Jedi, které se taktéž řadí mezi knihy určené dospělým čtenářům, a Do temnoty, spadající do kategorie young-adult knih, začíná hyperprostorovou katastrofou, od níž se odvíjí další nepříjemné události, Sílící bouře je strukturovaná jinak. Zaměřuje se totiž na idylický republikový veletrh, jenž má ukázat, proč je Vrcholná Republika obdobím expanze a prosperity. Tahle idylka ale netrvá dlouho, protože na veletrh zaútočí nepřátelští nájezdníci známí jako Nihilové, a tak se Jediové i další účastníci musí vypořádat s hrozbou, která se ani zdaleka nedotýká jen těch, kteří kolem sebe máchají světelným mečem. A která se nutně neomezuje jen na republikový veletrh.

„Hrdinové z éry vrcholné Republiky se vracejí, aby čelili obávanému nepříteli v pokračování dramatických událostí z příběhu Světlo rytířů Jedi. Po velké katastrofě v hyperprostoru a hrdinství Jediů Republika začíná znovu růst a přivádí další světy pod společný prapor. Duch jednoty se pod vedením kancléřky Liny Soh šíří do galaxie a Jediové na nově otevřené stanici Maják Hvězdosvit jsou jeho předvojem. Na oslavu kancléřka plánuje republikový veletrh, výkladní skříň možností rozšiřující se mírumilovné Republiky.

„Stellan Gios, Bell Zettifar, Elzar Mann a další Jediové navštíví veletrh jako vyslanci harmonie. Ale kromě očí galaxie se k této události obrací i zuřivost Nihilů. Jejich vůdce, Marchion Ro, má v úmyslu tuto jednotu zničit. Na slavnost dopadne jeho bouře a rozsévá chaos a pomstu. Zatímco se Jediové ze všech sil snaží zastavit krveprolití a řádící Nihily, musejí čelit skutečné hrůze, kterou jejich nepřítel plánuje rozpoutat po celé galaxii – takové, před níž je nemůže zaštítit ani Síla,“ dočteme se v popisku dostupném na webu Egmontu.

Pokud přitom Egmont nehodlá vynechat žádnou knihu pro dospělé ani pro trochu mladší čtenáře, další na řadě by měl být young-adult titul The High Republic: Out of the Shadows od Justiny Ireland, který v zahraničí vyšel 27. 7. 2021. České vydání knihy dosud nebylo oficiálně potvrzeno, ale pravděpodobnost, že na něj dříve či později dojde, je v tuto chvíli rozhodně velká.