Star Wars se potýká s jakousi krizí identity. Filmy byly přijaty dosti rozporuplně, na rozdíl od kriticky uznávaného Mandaloriana. Disney se tedy vydal spíše cestou seriálů pro svoji streamovací platformu. Seriály zahrnují příběhy pro nejmenší, anime i hrané seriály a to včetně Obi-Wana Kenobiho. Kompletní přehled všech seriálů naleznete v našem předchozím článku.

Star Wars: The Bad Batch sleduje klonovou jednotku 99, jež se skládá z Huntera, Echa, Techa, Wreckera, a Crosshaira. Pejorativně se jim přezdívá „špatná várka“ (bad batch), což odkazuje na to, že se u nich při jejich pěstování objevily genetické vady. Nakonec se však ukázalo, že jsou tyto odchylky spíše prospěšné a dávají jim schopnosti nad rámec běžných lidí i klonů.

První oficiální představení této klonové jednotky se odehrálo v 7. sérii Star Wars: Clone Wars z minulého roku. Avšak koncept těchto postav byl vytvořen mnohem dříve. První scénáře byly napsány v roce 2012 a následně realizovány v prozatímní animaci s dabingem. Dokončení se pozdrželo kvůli akvizici Lucasfilmu Disneym. Nedokončené epizody byly vypuštěny v roce 2015. Verze, kterou jsme mohli vidět minulý rok, se ale původní vize drží vcelku věrně.

Jedním z výkonných producentů Star Wars: The Bad Batch je Dave Filoni (The Mandalorian, Star Wars: Klonové války). Mezi další producenty patří Carrie Beck, Jennifer Corbett, Athena Portillo, Brad Rau a Josh Rimes. Všichni jmenovaní již na Star Wars seriálech pracovali.

Scénáristkou je Jennifer Corbett. Kromě Star Wars: Odboj pracovala spíše na kriminálních seriálech Lovci lebek, Golden Boy a Námořní vyšetřovací služba. Uvidíme, jak se vypořádá se „špatnou várkou.“

Trailer otevírá scénou na Velkomoffa Tarkina na Kaminu obdivujícího schopnosti 99. jednotky. Špatnou správou je, že se z nich nebude radovat příliš dlouho. Jednotka uprchne a vezme s sebou tajemného chlapce Omegu. Kolem této postavy je zatím asi nejvíce spekulací. Pochybuje se dokonce i o pohlaví postavy a někteří soudí, že se jedná spíše o dívku. Omega má novozélandský přízvuk, který je typický pro většinu klonů. Další zajímavostí je, že na čele nosí Kaminoanský šperk, který signalizuje jejich nadřazenost nad ostatními rasami. V další scéně můžeme Omegu vidět střílet z energetického luku, což je typická zbraň sester noci.

Hlavním cílem skupiny zřejmě nebude zachraňovat galaxii, ale prostě přežít. Impérium není k dezertérům shovívavé a bude je pronásledovat, kamkoliv vkročí. To jim však dává možnost potkat známé postavy, které operují na vlastní pěst. Například mohu uvést Fennec ShandMandaloriana, mladého Saw Gerreru, který se objevil jak v Klonových válkách, tak Rogue One a v neposlední řadě všemi oblíbeného klonového kapitána Rexe.

První 70minutová epizoda vyjde 4. května/máje, což je Star Wars Den. Druhá epizoda vyjde 7. května a každá následují s klasickým týdenním rozestupem. Seriál je exkluzivní pro streamovací službu Disney+. Nic nenasvědčuje tomu, že by tou dobou byla služba dostupná i v našich zemích.