Oficiální Star Wars den alias May the 4th nám letos přinesl víc než jen plnohodnotný trailer série Obi-Wan Kenobi. Předplatitelé Disney+ si mohou ode dneška pustit dokumentární film Disney Gallery: The Book of Boba Fett, který se, jak už napovídá název, zaměřuje na tvorbu série The Book of Boba Fett. V dokumentu promlouvají hlavní tvůrci, tedy Robert Rodriguez, Jon Favreau a Dave Filoni, nebo ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy. Samozřejmě nesmí chybět ani Temuera Morrison, jenž ztvárnil samotného Bobu Fetta, a Ming-Na Wen, představitelka Bobovy společnice Fennec Shand.

Disney Gallery: The Book of Boba Fett nabízí pohled i na jiné osobnosti nebo události, ty už ale mohou být považovány za určitou formu spoilerů. U nás každopádně Disney+ startuje až za několik týdnů, takže si zatím musíme vystačit s plakátem a krátkým trailerem. Takže ještě jednou - pozor na případné spoilery.

Kdekomu ale může připadat zajímavější jiný čerstvě zveřejněný dokument. Už proto, že si ho může každý zájemce pustit zdarma na YouTube. Film Behind the Mac: Skywalker Sound má na svědomí Apple ve spolupráci se společnostmi Imagine Entertainment a Delirio Films, přičemž se jedná o velmi zajímavý pohled na práci studia Skywalker Sound. To se během více než 40 let existence podílelo na nespočtu filmů a seriálů, které ani zdaleka nezahrnují jen Star Wars, Marvel a další projekty, jež aktuálně vlastní společnost Disney.

S ohledem na den premiéry dokumentu, který má necelých 17 minut, nepřekvapí, že největší prostor dostávají zvuky spojené se Star Wars. Ve filmu jsou nám ale připomínány i jiné filmy, ať už jde o Jurský park, Příběh hraček, Zachraňte vojína Ryana nebo Spaceballs. Zmínka o klasické parodii Star Wars od Mela Brookse někoho možná překvapí, ale v daném kontextu vlastně dává dokonalý smysl.

Ačkoliv je Behind the Mac: Skywalker Sound logicky chvílemi spíše reklamou na Mac a software od Applu, v první řadě jde o působivý pohled do zákulisí Skywalker Sound. Ten zahrnuje pohledy a výpovědi několika zaměstnanců, ukázky nahrávání všelijakých zvuků nebo obzvlášť působivý rozbor několika pasáží filmu Star Wars: Pomsta Sithů. Díky němu si můžeme poslechnout, jak zní známé scény, když dostanou prostor jen určité kategorie zvuků. Snadno zapůsobit může také krátká montáž, která celý film uzavírá a která hezky demonstruje, co má Skywalker Sound za sebou.