Prequelová trilogie Star Wars momentálně ještě stále zažívá takové období renesance. Zatímco ještě před několika lety byla pro mnohé fanoušky terčem posměchu, nyní se věci podstatně změnily. Novodobá Disney trilogie je totiž pro mnohé fanoušky něčím tak otřesným, že v rámci toho začali přehodnocovat svůj názor na prequely. To se ovšem týká především amerických fanoušků. U nás jsou první tři epizody přijímány mnohem vřeleji, což je možná i kvůli faktu, že se k nám fenomén Star Wars dostal až mnohem později. Co si ale o prequelech myslí Mark Hamill, který ztvárnil postavu Luka Skywalkera? 

I přestože Hamill v minulosti hodně kritizoval sequelovou trilogii, o té prequelové už mluvil pozitivněji. V rozhovoru pro nedávno vydanou knihu Howard Kazanjian: A Producer’s Life řekl, že na prequelech je především působivá jejich vlastní identita. Zároveň si myslí, že důvod, proč bývaly fanoušky tolik kritizovány, netkvěl v tom, že by se jednalo o špatné filmy, ale protože nebyly tak lehce srozumitelnými. Dle něho si tak první tři epizody absolutně nezaslouží onu nenávist, které se před lety dočkaly online. Zároveň uvedl, že ona přemíra negativních ohlasů, kterých se filmy dočkaly v dobách, kdy ještě byly považovány za nejnovější Star Wars, ho naprosto šokovala. 

Ze Star Wars se stala milovaná série již na přelomu 70. a 80. let, tudíž když George Lucas ohlásil, že chystá natočit další epizody, jejichž děj se bude odehrávat před událostmi původní trilogie, fanoušci měli vysloveně gigantická očekávání. Ale když v roce 1999 vyšla Skrytá hrozba, mnoho fanoušků pocítilo zklamání. Kritici si na prequelech obzvlášť pošušňali, v rámci čehož jim vyčítali špatné dialogy, zmatečné vyprávění a nudné postavy. Na milost někteří fandové vzali Pomstu Sithů, která je z celé trilogie považována za nejlepší díl. Teprve až s nástupem Disneyho se prequely dočkaly oddychu, protože si fanoušci našli jiného obětního beránka, na kterého mohli (oprávněně) házet bláto. Jaký je váš názor na prequelovou trilogii?