O čtvrtém díle J. J. Abramsova rebootu Star Treku, v němž si zahrály hvězdy jako Chris Pine, Zachary Quinto a Zoë Saldana, se mluví už několik dlouhých let. Ale pokaždé, když už se zdá, že se projekt konečně pořádně odlepí od země, nastane nějaký malér. Nejenže projekt zprvu opustil režisér Matt Shakman, aby mohl pro Marvel natočit novou Fantastickou čtyřku, ale na začátku podzimu minulého roku vyšlo najevo, že Star Trek 4 bez vysvětlení zmizel z kalendáře studia Paramount. Server Deadline však následně informoval o tom, že ono odstranění z kalendáře je pouze dočasné, Paramount tak celý projekt do koše hodit nehodlá.

To jsme se ale dozvěděli před půlrokem, tudíž nyní se nabízí jasná otázka: Jak je na tom Star Trek 4 nyní? Inu, bohužel se zdá, že pořád stejně. Takže vlastně nijak. Celý projekt se zdá být i nadále na mrtvém bodě, což potvrdil i sám Chris Pine během propagace nadcházející fantasy Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Herec tak sdělil, že o nových informacích kolem Star Treku 4 ví velké kulové. 

A pokud je pro vás tato informace frustrující, tak podobně se cítí i sám Chris Pine, který byl původně připravený od projektu zcela odkráčet, protože před několika lety nebyl spokojený s finanční odměnou.

Ten se ovšem netají tím, že má svou roli mladšího Kirka rád, stejně tak je i fanouškem celého známého sci-fi univerza. Ale vadí mu způsob, kterým Paramount se sérií momentálně nakládá. Podle něho se studio pokoušelo ze Star Treku udělat další Marvel, ale když poslední snímek Star Trek: Do neznáma (2016) vydělal jen 345 milionů dolarů (rozpočet činil 185 milionů), rázem celá značka z žebříčku priorit Paramountu klesla na nižší pozice. Podle Pinea totiž studio doufalo, že snímek bude mít až miliardové tržby.

Zcela původně měl být čtvrtý Star Trek o cestování časem, kdy se James T. Kirk setká se svým zesnulým otcem (Chris Hemsworth), ale nakonec bychom se měli dočkat zcela jiného příběhu. Tedy samozřejmě za předpokladu, že Star Trek 4 někdy spatří světlo světa. 

K celému projektu jsou stále upsáni představitelé hlavních členů posádky USS Enterprise, tedy Chris Pine, Zachary Quinto, Zoë Saldana, Simon Pegg a Karl Urban. Původně jsme se filmu měli dočkat už letos, přesněji 21. 12. 2023, ale nyní je v podstatě stoprocentní, že si na něj počkáme o něco déle.

Ani po půlroce však celý projekt stále nemá na palubě žádného režiséra. J. J. Abrams, který se má na filmu podílet jako jeden z producentů, však prohlásil, že z již vytvořeného příběhu pro čtvrtý díl je velice spokojený, přičemž po novém rejžovi se i nadále aktivně pátrá.

Na celou situaci s příliš velkým optimismem nehledí ani sám Pine, který také prohlásil, že by ho už vlastně ani nepřekvapilo, kdyby film nakonec nikdy nevznikl. Má tak pocit, že na celou filmovou sérii tak padlo jakési „prokletí“.