Tak už je to asi jasné. Plány na Star Trek 4 patrně leží na místě, kde bývávalo nějaké staré indiánské pohřebiště, protože jinak si jeho neuvěřitelnou smůlu nedokážeme vysvětlit. Už po vydání třetího dílu, tedy filmu Star Trek: Do neznáma z roku 2016, se studio Paramount chystalo i na čtvrtý díl, ovšem to ještě nevědělo, že se věci řádně zkomplikují.

Zprvu od projektu vycouval jak Chris Pine, tak i Chris Hemsworth, protože nebyli spokojeni s finanční odměnou, navíc Hemsworth měl problém i se samotným námětem, který vymysleli scenáristé J. D. Payne a Patrick McKay. Během let 2017 – 2019 byli na post režiséra zvažováni filmaři jako S.J. Clarkson, Noah Hawley a i Quentin Tarantino, ale všichni se nakonec přesunuli k jiným projektům. Minulý rok se otěží režie nakonec ujal Matt Shakman, ale ten zas nedávno celý projekt opustil, aby mohl natáčet Fantastickou čtyřku pro Marvel.

Ještě nedávno byla oficiální premiéra stanovená na 21. 12. 2023. Ale po nedávné zprávě už to neplatí. 

Star Trek 4 totiž bez vysvětlení zmizel z kalendáře studia Paramount, tudíž je více než pravděpodobné, že čtyřky se v roce 2023 nedočkáme.

Ale žádný strach, zdá se totiž, že studio nechce celý projekt úplně hodit do koše. Server Deadline informoval o tom, že ono odstranění z kalendáře je pouze dočasné. Studio momentálně aktivně hledá režiséra, který by mohl nahradit výše zmíněného Shakmana. Odstraněním projektu z kalendáře ale studio dává jasně najevo, že fanoušci se příští rok předčasného vánočního dárku v podobě premiéry čtyřky nakonec bohužel nedočkají.

Zcela původně měl být čtvrtý Star Trek o cestování časem, kdy se James T. Kirk (Chris Pine) setká se svým zesnulým otcem (Chris Hemsworth), ovšem nový scénář následně zpracovali Josh Friedman a Cameron Squires, přesné dějství filmu však zatím není známo.

K celému projektu jsou stále upsáni představitelé hlavních členů posádky USS Enterprise, tedy Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg a Karl Urban. Natáčení však má začít už za několik měsíců, tudíž Paramount musí pohnout.

Každopádně doufejme, že s příchodem nového režiséra o Star Treku 4 posléze uslyšíme už jen samé dobré zprávy.