Dá se říci, že to byl pro nás v redakci na přelomu dnešního a včerejšího dne jeden z nejnáročnějších večerů letošního roku. Na Indianovi jsme se prali s letošní oslavou videoher v podobě The Game Awards 2020 a v přibližně stejném časovém období se Disney, společně s Marvel Studios, rozhodli oznámit tunu věcí. Opravdu tunu. Řekli jsme si, že nejlepší bude všechna tato oznámení - menší i větší - vhodit do dvou souhrnných článků. Jeden se zaměřující na věci Disney, druhý, tento, právě na věci Marvelu. Tak pojďme na to.

DROBNÁ UKÁZKA CHYSTANÉHO SERIÁLU MS. MARVEL

Jako první přichází na řadu Ms. Marvel. Relativně nová postava Marvel komiksů, která se zároveň v dohledné době ukáže ve vlastním seriálu pro Disney+.

V rámci oficiálního sizzlu máme možnost se spíše podívat na aspekty postavy jako takové, co může přinést, ovšem v průběhu minutového videa máme i pár ukázek přímo ze samotného seriálu. Zejména pak čerstvé herečky Iman Vellani, která si zahraje hlavní postavu Kamaly Khan - samotné Ms. Marvel.

S vydáním se počítá koncem roku 2021.

CO KDYBY...CHOM MĚLI VIDEO K WHAT IF...?

Ano, i tímto nám Marvel ztížil (čtěte zlepšil) den. Konečně máme pořádný trailer, první pohled, na animovnou sérii What if...?

Ta slibuje alternativní pohled na řadu známých a kanonických událostí Marvel Cinematic Universe. Což zahrnuje i jiné postavy ve stejných rolích. Co takhle Peggy Carter v kůži Kapitána Ameriky místo Steva Rogerse? Steve v obrovském vojenském obleku Iron Mana? Nebo T'Challa, jinak známý jako Black Panther, který je unesený Yonduem místo Petera Quilla a stane se Star-Lordem on? A co třeba zombifikovaný Kapitán Amerika? Celý trailer, a vlastně celá série, se zkrátka ptá: Co kdyby...?

Video nám neukázalo téměr nic, co bychom neznali již z krátkých úryvků, které unikly na Twitter před rokem. Všechno je ovšem v lepší kvalitě.

Série se dočkáme v létě 2021.

UKÁZKA ZE SERIÁLU S LOKIM

Samozřejmě jak už delší dobu víme, v přípravě je i seriál s Lokim v podání Toma Hiddlestona. I v rámci něho jsme dostali první pořádný pohled. Tentokrát se nejedná o trailer, ale… ne, jedná se o trailer, i když má jít o „exkluzivní klip“. A vypadá to mnohem lépe, než si většina z nás asi představovala.

Zdá se, že Lokiho naverbuje organizace TVA, tedy Time Variance Authority. Jde o organizaci z Marvel komiksů, která monitoruje všechny časové linky napříč celým multiverzem Marvelu. V komiksu byli všichni členové organizace klonem Marka Gruenwalda, skutečného marvelovského scenáristy, jehož úlohou bylo dohlížet na kontinuitu všech Marvel příběhů. Zde vidíme především tvář Owena Wilsona, ale je zde i Gugu Mbatha-Raw, Sasha Lane a Sophia DiMartino. V jeden moment Loki osloví i Heimdalla. Ten má ale jinou tvář, tělo i pohlaví. Jde snad o jinou verzi z jiného vesmíru?

Seriál by měl vyjít v květnu/máji 2021. Snad se do té doby dozvíme i to, jak se propojí s chystaným Doctorem Strangem a Spider-Manem. Oba tyto filmy by totiž měly pracovat s myšlenkou multi-vesmíru.

THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER

Svého „návratu“ se dočkají i postavy Falcona a Winter Soldiera. Pokud jste to z nadpisu nepochopili. 19. března/marce 2021 se dočkáme dalšího seriálu, tentokrát s těmito dvěma postavami, které, jak byste asi čekali, dělají to, co by každý správný superhrdina měl: zachraňují svět a střílí vtip vedle vtipu.

O tom, že Falcon přebere štít po kapitánovi, se ví už dlouho. Tento seriál se podívá na to, jak se z Falcona stane nový Kapitán Amerika, kterého bychom měli viděl v dalších Marvel filmech. Seriál ale zažil několik problému s produkcí především kvůli pandemií koronaviru.

DRUHÝ TRAILER K WANDAVISION

15. januára/ledna také dojde na očekávanou sérii WandaVision s, opět - kdyby to nebylo z názvu jasné - Wandou a Visionem. Tenhle bizarně vypadají mix televizních žánrů a ér nabízí pohled do idylického světa této dvojice. Tedy až do doby, než tak idylický nebude.

Nový trailer nám ukazuje tolik očekávané nové dialogy a dělá nám v hlavách ještě větší bordel než doposud. Podivné je nejen skákaní formátů obrazu, ale i fakt, že Wanda samotná zřejmé netuší, kde je a jak se do tohohle světa dostala. Je ale přitom zřejmé, že v jeho vytvoření měla značný podíl. Vidíme, že Marie Rambou, jenž pracuje pro organizaci S.W.O.R.D., se s Wandou vítá jako se starou známou, i když si následně obě ženy uvědomí, že se vlastně vůbec neznají.

Wanda a Vision si v průběhů svého podivuhodného života uvědomí, že je s jejich světem něco skutečně špatně. Snaží se je zkontaktovat lidi mimo toto imaginární město a dojde i na boj Visiona a Wandy proti neznámym nepřátelům, kteří chtějí jejich společný „život“ zničit. To ale může být třeba organizace S.W.O.R.D. Ta totiž táboří za hranicemi města a snaží se cokoliv, co se tam s přispěním Wandiných schopností děje, zarazit.

Vidíme zde taky nějaké ty vize ukazující rozbití Soul Stonu z Visionova čela, což je událost, která se skutečně stala v boji s Thanosem, kde Vision zemřel. A Kathryn Hahn, Wandina stereotypní sousedka, zde bude, zdá se, plnit úlohu jakési antagonistiky.

Součástí oznámení je i nový plakát ukazující různá období, v nichž se Wandin „sitcom“ bude odehrávat. A taky finální období, v němž mají Wanda i Vision moderní verze svých superhrdinských obleků. Pokus byste se chtěli dozvědět více o možných propojeních s komiksovými událostmi, podívejte se na naše video, ve kterém podrobně analyzujeme první trailer.

MARVEL'S IRONHEART

Kromě trailerů a ukázek došlo i na řadu oznámení a informací. Jednou z těch nejhlavnějších je nový seriál v přípravě - Marvel's Ironheart. Ten bude sledovat geniální vynálezkyni Riri Williams hranou herečkou Dominique Thorne.

Seriál se přitom bude točit právě kolem vynalezení nejpokročilejšího brnění od dob Iron Mana, ačkoli přesnější detaily zatím neznáme. Původní komiksová Ironheart vznikla v role 2015 jako nástupkyně Tonyho Starka. Za jejím vznikem stojí scenárista Brian Michael Bendis a umělec Mike Deodato. Protože víme, co se s Tonym Starkem stalo v posledním filmu, seriálová Riri Williams zde možná plní stejnou funkci jako v komiksu. Možná se tak Peter Parker skutečně nestane „novým Iron Manem“, nebo zde taky může hrát roli multiverzum, které se ve filmech a seriálech postupně odhaluje.

Komiksová Riri Williams se ale s Tonym Starkem stihla potkat, když vyrobila svůj první oblek ve věku 15 let. Na pozici Iron Mana ho nahradila až po událostech druhé komiksové občanské války. Tato postava již stihla mít nový origin story v sérii Iron Man 2020, takže tvůrci seriálu si s ní mohou udělat skutečně, co chtějí.

MARVEL'S SECRET INVASION

Další novou potvrzenou sérií pro streamovací službu Disney+ je Secret Invasion. V ní se opět objeví Samuel L. Jackson coby Nick Fury a Ben Mendelsohn jakožto Skrull Talos.

V komiksech jde o obrovský event tahající se desítkami sešitů a má dokonce i alternativní verze v sérií What If...? a Země 3290. Ve zkratce jde o tajný útok skrullské říše na Zemi a snahy o její postupné podrobení.

MARVEL'S HAWKEYE

Další oznámenou sérií je Hawkeye. V ní se samozřejmě vrátí sám Jeremy Renner, který se jako Hawkeye spojí s dalším lukostřelcem - Kate Bishop. Tu si zahraje herečka Hailee Steinfeld.

Mezi další herce patří Vera Farmiga, Fra Free a Alaqua Cox. O režii (některých) epizod se mají postarat Rhys Thomas a režisérské duo Bert a Bertie.

MARVEL'S SHE-HULK A MARVEL'S MOON KNIGHT

Jak už se delší dobu vědělo, dočkáme se také sérií Moon Knight a She-Hulk. O první jmenované toho stále moc nevíme, kromě toho, že by si ústřední roli měl zahrát Oscar Isaac.

V případě She-Hulk také hodně informací nemáme, ale roli Jennifer Walters - tedy She-Hulk samotné - si zahraje herečka Tatiana Maslany. Vrátit se mají také Tim Roth jako Abomination a Mark Ruffalo samozřejmě jako Hulk. O režii se mají postarat Kat Coiro a Anu Valia.

MARVEL'S ARMOR WARS

Comebacku se také dočká Don Cheadle coby James Rhodes/War Machine. Seriál se bude točit kolem jednoho hlavního tématu: co se stane, když technologie Tonyho Starka skončí ve špatných rukou?

VÁNOČNÍ SPECIÁL GUARDIANS OF THE GALAXY A SÉRIE I AM GROOT

Na nové věci se mohou těšit i fanoušci Strážců Galaxie. V první řadě jde o The Guardians of the Galaxy Holiday Special - napsaný a režírovaný vracejícím se Jamesem Gunnem. K vydání dojde v roce 2022.

Druhé oznámení patří seriálu I Am Groot, ten se samozřejmě bude zaměřovat právě na (Baby) Groota a „několik nových a neobvyklých postav“.

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA

Těšit se také můžeme na třetí film s Ant-Manem. Tentokrát jako pokračování Ant-Man and the Wasp s podtitulem Quantumania. V něm se samozřejmě vrací Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas a Michelle Pfeiffer.

Dočkáme se také Kathryn Newton v roli Cassie Lang a Jonathana Majorse jakožto Kang the Conqueror.

OPRAVDU NÁS ČEKÁ FANTASTICKÁ ČTYŘKA

Jedno z velkých oznámení také přišlo v případě představení filmu Fantastic Four. Po dlouhých spekulacích tak skutečně víme, že se i tato povedená „rodinka“ objeví v MCU. Režii má na starost Jon Watts, který režíruje celou trilogii Spider-Mana.

DODATEČNÁ OZNÁMENÍ

V rámci Twitteru Disney také došlo na několik dodatečných (a velkých) oznámení a připomenutí:

- Doctor Strange In The Multiverse of Madness vyjde v kinech 25. března/marce 2022. Mezi herce patří Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor a Xochitl Gomez jako komiksová postava America Chavez. Režii má na starost Sam Raimi, přičemž má být film přimo propojený se seriálem WandaVision a nadcházejícím třetím Spider-Manem.

- Dokončení produkce se dočkal chystaný snímek Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. V kinech se ho máme dočkat 9. července/júla 2021.

- V případě pokračování Captain Marvel se opět dočkáme Brie Larson v hlavní roli. Těšit se můžeme ale také na Ms. Marvel (Iman Vellani) a Monicu Rambeau (Teyonah Parris). Ta by se měla objevit v seriálu WandaVision. V kinech se filmu dočkáme 11. listopadu/novembra 2022.

- Nechybí ani oznámení obsazení chystaných Eternals. O režii se postará Chloé Zhao, přičemž se v případě herců můžeme těšit na Richarda Maddena, Gemmu Chan, Kumaila Nanjianiho, Lauren Ridloff, Briane Tyree Henryho, Salmu Hayek, Liu McHugh, Dona Leeho, Barryho Keoghana, Kita Harringtona a Angelinu Jolie.

- Velkého filmového návratu se také dočká lovec upírů Blade. Hlavní roli si zahraje Mahershala Ali.

- Ve Thor: Love and Thunder se v roli záporáka jménem Gorr the God Butcher objeví Christan Bale. V kinech se filmu dočkáme 6. května/máje 2022.

- Black Panther 2 je naplánován na 8. července/júla 2022, o scénář a režii se postará Ryan Coogler. Na počest zesnulého Chadwicka Bosemana a jeho roli Black Panthera se studio rozhodlo nepřeobsazovat samotnou postavu. Místo toho se má film zaměřit na průzkum samotné Wakandy a jejích obyvatel.