Co si budeme povídat, je poměrně vtipné, že zatímco slavnou tvůrkyni Harryho Pottera kritizovali za její výroky především představitelé kladných postav, včetně třeba Daniela Radcliffa a Emmy Watson, tak naopak zastání našla autorka u herců, kteří ztvárnili padouchy.

Třeba sympatický Ralph Fiennes, který se stal tváří samotného Lorda Voldemorta, se J. K. Rowling už dlouhodobě zastává. Svou podporu tak dal opět najevo před měsícem během rozhovoru pro The New York Time, během něhož označil útoky na autorku na sociálních sítích za nechutné a otřesné. Jak už nějaký ten pátek víme, slavná spisovatelka v posledních letech čelí kritice za svá vyjádření o transgender lidech, která někteří považují za urážlivá a transfobní. Taktéž sepsala esej týkající se jejích kontroverzních názorů na transgender komunitu.

Nedávno se ovšem autorka dočkala podpory také od herečky Heleny Bonham Carter, která ve filmové sérii ztvárňuje zlovolnou Bellatrix.

V nedávném rozhovoru pro The Times se herečka nechala slyšet, že onen hon na autorku zachází do extrémů. Zároveň také sdělila, že sama J. K. Rowling je obětí domácího násilí a sexuálního napadení, herečka tak chce, aby to lidé měli na paměti, než Rowlingovou zase tvrdě odsoudí. V rozhovoru tak řekla následující:

,,Je to hrozné, jsou to strašné sra*ky. Myslím, že se stala obětí honu. Tohle odsuzování lidí zachází do extrému. Má právo na svůj názor, zvláště pokud byla týrána. Každý má za sebou historii nějakého traumatu, což zároveň ovlivňuje naše názory. A vy byste to měli respektovat a s takovými lidmi soucítit. Nemusíte se vším souhlasit, to by bylo šílené a nudné. Ona to však nemyslí nijak agresivně, jen vychází ze své vlastní zkušenosti.“

Z hereckého obsazení se J. K. Rowling vždy zastával také Robbie Coltrane (Hagrid), veřejně ji podpořilo o studio Warner Bros. Discovery, které doufá, že s autorkou bude spolupracovat na dalších projektech z jejího kouzelnického světa. Kromě výše zmíněných ji naopak kritizovali herci jako Evanna Lynch, Chris Rankin a Miriam Margoyles, která navíc naznačila, že autorčiny názory zavání fašismem. Warner Bros. Discovery se ale od spisovatelky rozhodně distancovat nehodlá. 

Otázkou je, zda to nakonec neudělá sama autorka. Už nějaký čas víme, že studio by se s budoucími filmy rádo vrátilo přímo k postavě Harryho Pottera, přičemž sám generální ředitel David Zaslav vyjádřil přání vidět filmovou adaptaci Prokletého dítěte. Spisovatelce se však v minulosti takový nápad příliš nezamlouval, ale uvidíme, zda po neuspokojivých tržbách posledních Fantastických zvířat nezmění názor.