V posledních dnech se internet plnil mnoha uniklými informacemi a materiály, a tak bylo velmi těžké uniknout skutečnosti, že se pomalu, ale jistě blíží film Spider-Man: Bez domova (No Way Home) a jeho první trailer. Nakonec jsme se dočkali videa, které je označováno jako teaser, nicméně má tři minuty, a tak jej můžeme brát jako plnohodnotný trailer, který rozhodně nabízí fanouškům víc než dost důvodů k bouřlivým spekulacím. Tedy minimálně těm fanouškům, kteří aktivně nepátrají po všech únicích.

Úniky zde ale z mnoha důvodů řešit nebudeme, koneckonců jsme se jim věnovali poměrně nedávno. Místo toho se zaměříme na samotný trailer, který dává ihned najevo, že nás čeká přímé pokračování filmu Spider-Man: Daleko od domova z roku 2019. Celý New York tedy zásluhou Mysteria a J. Jonaha Jamesona v podání nenahraditelného J. K. Simmonse ví, že Peter Parker, kterého hraje Tom Holland, je Spider-Man. A tak se Peter rozhodne vyhledat Doctora Strange s cílem přesvědčit ho, aby seslal kouzlo, díky němuž všichni na spojitost mezi Peterem Parkerem a Spider-Manem zapomenou. Jenomže se něco pokazí a výsledkem kouzla není nic menšího než multivesmír.

V tuto chvíli není jasné, jestli je Doctor Strange opravdu takový diletant, aby tak moc pokazil kouzlo, nebo jestli se jen shodou okolností a v příhodný čas projeví události z finále první sezóny seriálu Loki. Ty mají totiž s multivesmírem také co do činění. Jisté ale je, že do světa MCU, v němž je Spider-Manem jen a pouze Tom Holland, začnou prosakovat postavy z původní filmové trilogie od Sama Raimiho, v nichž jednoho z nejslavnějších superhrdinů ztvárnil Tobey Maguire, a ze dvou filmů Amazing Spider-Man. V nich si Spideyho zahrál Andrew Garfield. Obě tyto série přitom dosud využívaly vlastní světy, zcela nezávislé na Marvel Cinematic Universe.

Přestože se již několik měsíců čile spekuluje o tom, že se ve filmu Spider-Man: Bez domova objeví Maguire i Garfield, v traileru ani jednoho z nich bohužel nevidíme. Místo toho se ale můžeme přesvědčit o návratu jejich dobrých přátel. Pozorní fanoušci možná zaznamenají bleskový útok padoucha Electra, kterého si ve snímku Amazing Spider-Man 2 zahrál Jamie Foxx, a snad každý, kdo kdy o tématiku Spider-Mana alespoň trochu zavadil, musí poznat granát Green Goblina, jednoho z nejikoničtějších komiksových záporáků. Krátký smích je pak dost jasným náznakem skutečnosti, že se na nás bude v kostýmu Goblina znovu šklebit Willem Dafoe, jehož si jistě všichni pamatujeme z prvního filmového Spider-Mana.

Trailer každopádně uzavírá výstup postavy, kterou lze identifikovat bez nejmenších pochybností. S určitostí se tak vrací Alfred Molina jako Otto Octavius alias Doctor Octopus. Toho jsme viděli ve filmu Spider-Man 2 z roku 2004. S ním pak souvisí otázka za milion - jakého Petera zdraví? Jde o Hollandova Spider-Mana? Ale toho by snad padouch, který přišel z vesmíru původní filmové trilogie, neměl vůbec znát! Bully... pardon, Tobeyho Spider-Mana? Ale vždyť v teaseru jiného Spideyho než toho, kterého hraje Tom Holland, nevidíme!

Jinými slovy, na novém videu se zjevně střihači dost vyřádili. Celý teaser je očividně velmi cíleně sestříhán tak, aby nás nutil spekulovat o celé řadě možností a otázek. Právě nám tedy odstartoval chytrý a fanouškovsky vděčný marketing, který se nepochybně postará o to, že až vstoupí Spider-Man: Bez domova do kin, bude vnímám jako velká filmová událost. O tom, zda to opravdu bude taková událost, se budeme moci přesvědčit od 16. 12. 2021, kdy se film objeví v našich kinech. Tedy za předpokladu, že nebude celý svět znovu bojovat s koronavirem zavřením všech kinosálů.