Nakladatelství Epocha si na letošní podzim připravilo obrovské žně pro všechny fanoušky české fantastiky. Do konce tohoto měsíce se totiž do prodeje dostane čtvrtý díl oblíbené okultní série o Tomáši Koskovi, souborné vydání bestsellerového postapokalyptického dobrodružství SPAD, samostatný román z magického světa Azylu a možná i završení epické fantasy trilogie Píseň oceli.

SOUBORNÝ SPAD

Knižní šílenství odstartoval před týdnem František Kotleta, když prostřednictvím zajímavé ilustrace lákal na souborné vydání postapo série SPAD. Autor vše o několik dní později nakonec potvrdil ukázkou nové, velmi povedené obálky a také datem vydání, které spadá na 13. 11. 2022.

V souborném vydání SPADu na fanoušky čeká staré známé epické dobrodružství plukovníka Michálka a dalších válečných veteránů, kteří se po zdrcující jaderné válce snaží přežít v nemilosrdné radioaktivní pustině. Kromě toho se zájemci mohou těšit na krásné ilustrace, a také na prémiové zpracování – tedy na pevné desky, přebal a nejspíše i látkovou záložku. Objednávky z předprodeje by navíc měly obsahovat podpis Františka Kotlety.

„Je po válkách, které nikdo nevyhrál. Válkách, které rozvrátily svět. Ale lidé přežijí všechno. I výbuchy jaderných zbraní. Přitom vše začalo jen jednou invazí – Ruska na Ukrajinu, kterou se Rusům nepodařilo dobýt... Takové je pozadí dnes už legendární postapokalyptické série Spad, která se dočkala pěti dotisků a poprvé vyšla v roce 2016. Kotleta v ní možná predikoval, jak by mohla vypadat válka, která se skutečně začala odehrávat na počátku roku 2022, ale hlavně jeho příběh přinesl zprávu o lidech, kteří se svého lidství nechtějí vzdát ani když je jenom na obtíž. A právě hrdinové a hrdinství jsou tím, co z této série udělalo nejprodávanější českou sci-fi za posledních dvacet let a příběh nadčasovým, i když se jeho kulisy staly, bohužel, v některých částech až příliš realistickými.“

Temné blues v New Orleans

Souborné vydání SPADu však není jediným darem pro fanoušky nejoblíbenějšího autora české fantastiky. Nakladatelství Epocha totiž před pár dny spustilo předprodej velmi očekávané čtvrté knihy ze série Tomáš Kosek, jež se zaměřuje na vyšetřování paranormálních a okultních záhad, velmi často okořeněných sexuální tematikou.

Čtvrtý díl ponese název Temné blues v New Orleans a podle oficiální anotace bude opět vyprávět více příběhů v podobě povídek: „Paranormální detektiv Tomáš Kosek má problémů víc než dost. Nejenže dluží CIA službičku a musí pro ni vyřešit, proč se z amerických mariňáků stávají zombie, ale má na krku i pár hladových naštvaných démonů a bohyně, které získaly prastarou magii. K tomu mocného sumerského démona, jezinky a starou dobrou babu Jagu. To však není nic proti tomu, že se mu místo dcer mají narodit dvě děsivé zrůdičky. Ale kdo jiný by si s tím měl poradit než právě on?“

Temné blues v New Orleans si již v současné době můžete předobjednat. Čtvrtý díl série Tomáš Kosek vyjde 18. 11. 2022 v měkkých deskách, klasickém epoším formátu a samozřejmě se spoře oděnou, tajemnou ženou na obálce.

Čepel Azylu

Další potvrzenou listopadovou knihou je fantasy román Čepel Azylu Lucie Lukačovičové. Jak již název napovídá, příběh čtenáře zavede do magického světa Azylu. Nejedná se však o přímé pokračování čtenářsky úspěšného dobrodružství Zákon Azylu, ale o samostatný román. I přesto se fanoušci mohou těšit na lovce Benedikta v hlavní roli.

 „Použij cokoli, co funguje, a přežij! – to je heslo lovců nadpřirozených monster. Lovec samotář Benedikt musí opět přistoupit na spolupráci s loveckou organizací Azyl, když vyšetřuje zmizení ducha a vraždu exorcisty. Případ ho zavede ze současné Prahy do Španělska a k setkání s temperamentní lovkyní, která touží po pomstě.“

Stejně jako ostatní zmiňované knihy, i Čepel Azylu je již ve fázi předprodeje. Samotného vydání se ale čtenáři dočkají ještě o dva dny dříve než souborného vydání SPADu.

PÍSEŇ VÁLKY

Na úplný závěr se jistě sluší zmínit i závěrečný díl skvělé fantasy trilogie o hrdinném drakobijci Cuchenanovi a chlípném bardovi Minangarovi. Datum vydání Písně války Michaely Merglové sice doposud nebylo potvrzeno, ale na stránkách Epochy stále svítí listopad/november a my doufáme, že se knihy během tohoto měsíce skutečně dočkáme.

„Válka přichází k hranicím Delavy. Nepřátelé pochodují zemí, plení a pálí, co jim přijde do cesty, a město Dussu může zachránit jen opravdový hrdina z písní, drakobijce Cuchenan. Jenže ten není k nalezení. Lesem, kde zmizel, se ozývají písně divoženek, koruny stromů mlčí a ve vzduchu páchne smrt. K tomu, aby zjistil, co se stalo, bude muset bard Minangar vystrčit hlavu zpod ženských sukní a udělat to, co nikdy předtím – vzít místo harfy do ruky meč. Nebo alespoň pěstní dýku… Fantasy dobrodružství vrcholí. Vydejte se do světa, kde praskají štíty i dámské živůtky a krev teče tak snadno jako víno,“ láká oficiální anotace.

Jak jsme již zmiňovali, Píseň války zatím nemá přesné datum vydání, a tudíž není ani součástí předobjednávkového šílenství. Avšak vzhledem k tomu, co všechno Epocha během následujících týdnů vydá, by nám posunuté vydání nevadilo. Ne, že bychom se netěšili. To vůbec. Ke čtení je toho však dostatek a na završení jedné z nejlepších českých fantasy sérií posledních let si rádi počkáme.

A to je z podzimního vydavatelského šílenství nakladatelství Epocha všechno. Do komentářů nám nezapomeňte napsat, na jakou knihu se nejvíce těšíte.