Autorovo zaměstnání v technologickém, fyzikálním nebo matematickém oboru často značí dobrou sci-fi knihu. Tito lidé mají skvělé myšlenky a i když jsou jejich náměty a svět na první pohled vymyšlené, je na nich stejně vidět nějaký prvek, kterému bychom mohli věřit a říct si: „Jo, to by v budoucnu šlo.“ Například Isaac Asimov (Já, robot; Nadace) byl biochemik a díky svým skvělým světům patří mezi legendární autory sci-fi žánru.

Německý autor Karl Olsberg zase vystudoval obor, který se zabývá umělou inteligencí. Pracoval tedy jako manažer v televizní společnosti, ale jeho znalosti umělé inteligence začal používat do svých literárních děl. Jeho první kniha Systém vyšla v roce 2007 a dostala se do seznamu bestsellerů časopisu Spiegel. Kvůli úspěchu začal psát více a to nejen pro dospělé, ale i pro mládež. Jeho nejúspěšnějším titulem je nejspíše sci-fi román Chlapec v bílé místnosti, který byl nominován na Německou cenu za literaturu pro mládež za rok 2018. Autor prodal i filmová práva tohoto díla. Po tomto úspěchu neusnul Olsberg na vavřínech a pokračoval v dalším psaní. Jeho nejnovější sci-fi román Dívka v podivné zemi právě teď vychází v Česku.

Nemilosrdná válka pustoší svět a všichni obyvatelé, jenž žijí mimo mírumilovné údolí Probuzených, které je odříznuté od okolního světa vysokými horami, jsou ztraceni. To si tedy myslí mladá Sophia, která je touto desinformací od malička vychovávaná. Její nejbližší přítel Mirko však beze stopy zmizí a ona začne o válečné teorii silně pochybovat. Její pochyby jsou tak silné, že se nakonec rozhodne utéct z údolí a nalézt ztraceného kamaráda. Sophia nenajde očekávané bojiště, ale jinou společnost, technologicky velice vyspělou společnost. Se znalostí nových informací musí zjistit, jestli jsou lidé tam venku ztracení a co je v jejím životě vlastně pravda a co lež.

Půjdete se Sophií prozkoumat tuto tajemnou společnost, nebo vás nechává tento sci-fi román klidnými a nezajímá vás? Pro čtenáře, které námět románu Dívka v podivné zemi zaujal, je již v prodeji na eshopu nakladatelství Jan Vašut.