ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY Z FILMU THE BATMAN

Nejnovější Batman s Robertem Pattinsonem momentálně úspěšně brázdí kina a je stále vděčným i pro tvorbu novinkových článků. Tříhodinová stopáž filmu je opravdu robustní, ale filmovými zákoutími se proslýchá, že materiálu bylo natočeno mnohonásobně více. To potvrdil mimo jiné i samotný tvůrce filmu Matt Reeves, který se přednedávnem nechal slyšet, že se v blízké době objeví venku scéna, která dodá nový obraz jistému cameu, jež se ve filmu objevilo.

Jestli jste film doposud neviděli a nechcete přijít o překvapení, tak přestaňte číst, protože se jedná o spoiler. Sice tento spoiler není pro příběh kdovíjak podstatný, ale furt se jedná o vyzrazení jednoho tajemství, které se ve filmu tak úplně nečekalo.

Na konci filmu spolu totiž skrze zdi Arkhamu rozjímají dva padouši patřící do zlatého fondu batmanovských protivníků. Jedním z nich je Paul Dano v roli psychotického Riddlera a druhým není nikdo jiný než Batmanova nemesis Joker, kterého ztvárnil Barry Keoghan (Eternals, Dunkerk).

Kromě této scény, kdy Jokera vlastně ani nevidíme, existuje nejméně ještě jedna, která nám Jokera ukazuje v plné své kráse. Pětiminutový dialog mezi Batmanem a Jokerem v nás evokuje scény z legendárního komiksu Kameňák od Alana Moora, kdy Batman vyráží za Jokerem do Arkhamu, aby mu pomohl s novým případem.

To samé se děje i v nové scéně, která je extrémně napínavá a intenzivní. Nese s sebou nádech Hannibala Lectera z Mlčení jehňátek. Musíme uznat, že svět Matta Reevese prozatím nabízí naprosto unikátní druh záporáků. Zatímco ve filmech Tima Burtona a Christophera Nolana působí protivníci alespoň trochu příčetně, tak Reevesův Joker i Riddler se v dialozích potácí daleko za hranou šílenství, která do autorovy vize sedí naprosto parádně. 

Zajímavý je i origin Jokera, o kterém se režisér rozpovídal v jednom z rozhovorů. Joker vypadá opravdu děsivě, ale nejedná se o žádnou káď s kyselinou, která by klauna znetvořila. Sám Reeves naznačil, že Joker trpí jistým druhem syfilitického onemocnění již od narození a kvůli tomu je jeho obličej tak znetvořený. 

Barry Keoghan si dle této scénky roli opravdu užil (a my s ním) a sami jsme zvědavi, jestli v případném pokračování dostane Joker větší prostor. Dle autora jsme mohli vidět Jokera, který je teprve na začátku své cesty, tak jako Riddler, Penguin a další protivníci z nově tvořeného filmového světa. Navíc se objevuje mnoho spekulací o dalších nepřátelích, kteří by mohli v dalším filmu Batmanovi pořádně zatopit.

Jak se scéna s Jokerem zamlouvá vám? A koho byste si přáli vidět v případném pokračování? Určitě nám dejte vědět do komentářů.