Fantasy série Griša (Shadow and Bone) od izraelské spisovatelky Leigh Bardugo (Wonder Woman: Válkonoška) zažívá v současné době obrovský boom. Je to hlavně díky tomu, že Netflix připravuje stejnojmennou seriálovou adaptaci, jejíž první série se na této streamovací platformě objeví již 23. dubna/apríla 2021.

Přečtěte si také: Magická krajina očekávaného fantasy seriálu Světlo a stíny se dočkala oficiálního traileru

Samotná knižní předloha sledující osudy Aliny, mladé dívky, na jejíž bedrech leží celá budoucnost kdysi mocné země Ravky, je tu s námi již několik let. První díl trilogie vyšel v anglicky mluvících zemích již v roce 2012. Navazující dvě pokračování s podtituly Bouře a vzdor a Zkáza a naděje vyšla v letech 2013-2014. O tři roky později ještě autorka přidala samostatnou knihu povídek Trnitá řeč, která obsahuje šest příběhů ze světa série Griša a Šest vran.

Zatímco v Česku jsme díky nakladatelství Fragment mohli číst všechny čtyři zmiňované knihy již v roce 2018, na slovenském trhu se vydávání chopilo nakladatelství Slovart až v roce 2019. Do současné chvíle si slovenští čtenáři mohli přečíst jen první dva díly Grišy. To se však brzy změní, protože Slovart usilovně pracoval na vydání závěrečného dílu trilogie.

Třetí díl ze slovenského vydání od Slovartu ponese název Povstanie ničoty. Na slovenské lokalizaci pracovala známá překladatelka Ivana Cingelová, jejíž překlady můžete znát z velkého počtu známých young adult bestsellerů. Datum vydání je stanoveno na 5. března/marce 2021.

Na závěr ještě zveřejníme oficiální anotaci závěrečného dílu, kterou raději začerníme, abychom ochránili budoucí čtenáře i fanoušky seriálu před nepříjemnými spoilery.

„Hlavné mesto padlo. Temnan vládne Ravke z tieňového trónu. Osud celého národa spočíva na pleciach zdrvenej Svetlany a roztrúsených zvyškoch kedysi veľkolepej magickej armády.

Oslabená Alina sa hlboko v starobylej sieti tunelov a jaskýň musí uchýliť pod pochybnú ochranu aparáta a fanatikov, ktorí ju uctievajú ako svätú. Ona pritom stále dúfa, že sa jej podarí uloviť nepolapiteľného vtáka ohniváka. Stále sa nevzdala nádeje, že princ na úteku žije.

Pri odhaľovaní Temnanových tajomstiev však vypláva na svetlo sveta minulosť, ktorá navždy zmení jej chápanie ich puta a moci, ktorou vládne. Vták ohnivák je to posledné, čo delí Ravku od zničenia - no cena za jeho získanie by mohla byť budúcnosť, o ktorú Alina bojuje.“