Vymyslet originální dystopické scifi nebo fantasy je v dnešní době opravdu složité. Z velké části za to může obrovská oblíbenost tohoto žánru převážně v young adult literatuře. S jedním z nejlépe vymyšlených současných dystopických světů přišel americký autor Neal Shusterman (Sucho, Bez šance) v trilogii Smrtka/Žatva smrti, která je v našich malých státech tak úspěšná, že vychází jak ve slovenštině, tak v češtině, a to se rozhodně nestává u každé světové knihy. Prozatím u nás vyšly dva díly z této trilogie a již brzy můžou slovenští čtenáři očekávat zakončení této úspěšné série s názvem Posol. Vydání posledního dílu má na starosti slovenská část nakladatelství Slovart.

Zajímavost tohoto smyšleného světa tkví v jeho na první pohled dokonalém systému. Lidstvo se totiž zbavilo veškerých válek, neexistuje bída, hlad a nemoci. Navíc lidé nemohou přirozenou cestou zemřít, jsou nesmrtelní, asi jako elfové. Pokud ale nemůžou lidé umírat, musí se nějak zabránit přelidnění a od toho jsou tu kosci/smrtky, lidé vycvičeni k zabíjení. Pokud nedokážou zabít, přijdou o život oni sami. Do toho vstupují dvě neplnoleté "děti", Citra a Rowan, kteří se mají stát učedníky tohoto řemesla. Ani jeden z nich to však nechce.

Pokud jste nečetli první dva díly, tento odstavec raději přeskočte, ať se vyvarujete jakémukoliv spoileru. Posol se odehrává 3 roky od posledního dílu. Přesně před třemi lety zmizeli Rowan a Cintra beze stopy během katastrofy, kterou způsobil nemilosrdný kosec/smrťák Goddard, jež se ujal veškeré moci. Je to také tři roky od doby, kdy se Nimbus odmlčel. Jedinou osobou, se kterou je Nimbus v kontaktu, je Greyson Tolliver. Nová spojenectví i staré přátelství budou muset projít tou nejtěžší zkouškou a projednou porazit smrt a završit osud lidstva, který je odsouzený na věčný život.

Pokud vše půjde podle plánu, slovenští čtenáři se dočkají třetího dílu s podtitulem Posol v červnu/júni tohoto roku. Česká verze zatím není oznámená, takže můžeme jen spekulovat, jestli vyjde dříve, později a nebo stejně, jako ta slovenská. Situaci budeme sledovat, a pokud se objeví bližší informace o českém vydání, určitě si je nenecháme pro sebe. Do té doby si aspoň můžete první dva díly trilogie přečíst, opravdu to stojí za to.