Ve fantasy literatuře se autoři často nechávají inspirovat buďto severskou mytologií nebo klasickou fantasy šablonou, kterou kdysi dávno nastavil sám velký John R. R. Tolkien v sérii Pán prstenů. My jakožto Češi a Slováci víme, že naše málo využívaná slovanská mytologie je taktéž zajímavá, což například dokazuje i Zaklínač od Andrzeje Sapkowského, který se řadí mezi nejlepší fantasy série světa. 

Přečtěte si také: E.T. - Mimozemšťan na steroidech? Slovenský komiks Nukleus bojuje o přízeň

V našich končinách nalezneme jen pár známých autorů, kteří alespoň někdy pořádně využili slovanskou mytologii. První, kterého zmíníme, je František Kotleta. Ten postavil celou sérii Perunova krev na slovanské mytologii a bozích a za nás musíme říct, že to byla opravdu skvělá volba. Tím druhým známým autorem je slovenský spisovatel Juraj Červenák, jenž na naší mytologii postavil velké množství skvělých knih.

Psal se rok 2005, když Červenák v Česku pod taktovkou nakladatelství Wales vydal první díl slovanské fantasy série Černokněžník (Černokňažník). Série se během následujících několika let dočkala čtyř celistvých knih, několika vydání napříč Českem a Slovenskem, přízně tisíců fanoušků a vícero ocenění Ceny Akadémie sci-fi, fantasy a hororu.

Série Černokněžník vynikala nad všemi ostatními hlavně epickým fantasy příběhem odehrávajícím se na pozadí skutečných událostí, ve kterém nechyběli nejen slovanští hrdinové a čarodějové, ale také tajemné rituály, bohové a strašlivé běsi:

„Ríša Avarov padla, ale pre Rogana sa vojna neskončila. Skúsený bojovník na vlastnú päsť putuje slovanskými kniežatstvami a poľuje na hrdlorezov, ktorí majú na svedomí smrť jeho blízkych. Keď sa však rukou nepriateľa ocitne v záhrobnom Lese večnosti, od tajomného Černoboha sa dozvie o svojich skutočných predkoch a o predurčení vybojovať zápas, ktorý presahuje chápanie smrteľníkov. Rogan sa vracia do sveta živých ako nová bytosť – černokňažník. S vlčím démonom Goryvladom, vedmou Mirenou, lesovikom Dagomirom a ďalšími sa vydáva na nebezpečnú výpravu povodím Moravy i krajmi potomkov staršinu Čecha. Musí získať divotvorný meč Krutomor, prebudiť v sebe magickú moc a prijať osud, ktorý mu určili bohovia. Len tak môže zo svätyne na Kančej hore vyhnať prisluhovačov zákerného Belboha a stať sa vládcom Krvavého ohňa.“

Pokud vás Červenákova série minula, máme pro vás dobrou zprávu. Po několika letech se slovenští fanoušci dočkají úplně nového vydání. Tentokrát však nepůjde o nové výtisky samostatných dílů, ale rovnou o souhrnné vydání obsahující romány Vládca vlkov, Radhostov meč a Krvavý oheň.

Souborné vydání s názvem Černokňažník připravuje slovenské nakladatelství Artis Omnis. Kniha by se v prodeji měla objevit již dnes 30. června/júna 2021