Krásy slovanské mytologie opět ožijí v našich literárních končinách. Slovenští, a dokonce i čeští čtenáři se ve velmi blízké době dočkají nového fantasy románu Dcéra zimy (Dcera zimy), který se zaměří na strastiplné dobrodružství dvou nejznámějších slovanských bohyň, Morany a Vesny.

Přečtěte si také: Slovanskou mytologií prošpikovaná série Černokněžník se dočká souborného vydání

Za románem Dcéra zimy stojí slovenská autorka Vladimíra Šebová. Svou literární kariéru začala v roce 2016 sci-fi románem Insomnia, který v současné době spadá do stejnojmenné trilogie. Komerční úspěch byl tak velký, že se knihy dočkaly nejen překladů do češtiny, ale dokonce i do angličtiny. Autorka na svých webových stránkách taktéž uvádí, že se kromě vlastní literární tvorby věnuje i psaní scénáře pro zatím neoznámenou videohru.

Jak jsme již uváděli v úvodu, příběh nového románu se zaměří na strastiplný příběh Morany a její sestry Vesny. Černá magie obě ženy navždy uvěznila ve světě živých. „Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachránit laskavou Vesnu, uvrženou do nekončícího koloběhu znovuzrození. Ve snaze zlomit prokletí a získat alespoň jeden normální život protrpěly sestry celá staletí.“ Na cestě za úspěchem budou muset bohyně čelit démonům ze samotného podsvětí, a dokonce i ze své minulosti.

Nejlepší zprávou je, že kniha vyjde v krátkém časovém rozmezí v Česku i na Slovensku, což se moc často nestává. První na řadě bude samozřejmě slovenské vydání od nakladatelství CooBoo, které se v prodeji objeví během několika následujících dní. O necelý měsíc později si knihu budou moci užít i čeští čtenáři díky nakladatelství Fragment. České vydání s překladem Jana Kozáka bude obsahovat stejnou obálku od Lenky Šimečkové a Briana Terrera.

Datum vydání originálního výtisku je naplánováno na 27. srpna/augusta 2021. Nakladatelství Fragment by se svou českou verzí mělo přijít 23. září/septembra. Kniha bude k dispozici ve všech větších knihkupectvích za cenovku pohybující se okolo 250 korun (10 euro).