Fanoušci knižních hororů se mohou začít radovat, protože se na pulty obchodů řítí nový román z toho oblíbeného žánru. Tentokrát neočekávejte žádný strašidelný barák, anebo obyčejnou studentskou vyvražďovačku. Horor, o kterém dnes bude řeč, se odehrává v tajemných skandinávských lesích a nese název Rituál. Ten byl napsán v roce 2011 britským autorem Adamem Nevillem, který má u nás vydanou jen jednu knihu a tou je sci-fi román Ztracená, který u kritiků nedopadl úplně dobře. Uvidíme, jak se autor popasoval s tímto hororem.

Ten sice nemá nějak extrémně originální námět, ale rozhodně by mohl navodit tíživou atmosféru a strach. Čtyři kamarádi z vysoké školy se vydávají za dobrodružstvím na výlet za polární kruh. Jelikož se již nejedná o mladíky a každý z nich má svůj názor, brzy mezi nimi zavládne napětí. Frustrovaná a unavená čtveřice se rozhodne použít zkratku. Ta však jejich výlet změní na noční můru, která je může stát život.

Ztratí se, nemají co k jídlu a okolo nich se rozprostírá jen tisíc let nedotčený les. Nakonec stěží dojdou ke staré opuštěné chalupě, ve které naleznou hrůzostrašné pozůstatky starodávných zvyků a pohanských obětí, blíže řečeno prastaré předměty a neidentifikovatelné kosti. Kromě tohoto znepokojivého objevu narazí i na stále přežívající lesní bestii. Nyní se z nich stává lovná zvěř a začíná boj o život. Při záchraně svého života čtveřice zjišťuje, že smrt mezi prastarými stromy nepřichází tak docela snadno.

Rituál vychází v nejbližších dnech v češtině pod nakladatelstvím Fobos. Všichni budoucí čtenáři se mohou těšit na napětí a tíživou atmosféru, kterou tento horor určitě přinese.