České komické zoskupenie známe ako Tři tygři, ktorých si môžete pamätať aj z televíznej relácie Pečený sněhulák alebo aj z ich súčasného youtube kanálu Dobře vycpaný bobr, začali natáčať webseriál týkajúci sa súčasnej karanténnej situácie. Práve herci, divadlá, kultúrne domy, múzeá a ďalšie kultúrne inštitúcie patria medzi najviac ovplyvnené pracovné prostredia, keďže sú to miesta, kde sa združuje veľké množstvo ľudí. To ich zároveň núti vytvárať originálne a nápadité projekty, o nejednom sme už doposiaľ písali.

Seriál sKORO NA mizině sleduje riaditeľa malého divdla a jeho malú čeliadku hercov, ktorí sa musia vysporiadať s náhlymi finančnými problémami z dôvodu zrušených predstavení. Rozhodnú sa preto svoj obsah streamovať na internet, čo sa nestretne s pochopením hereckého súboru. Umenie kopírujúce realitu a realita kopírujúca umenie, skrátka, je to celé poriadne meta. Webseriál totiž skutočne slúži na to, aby upozornil na aktuálne problémy kultúrnych inštitúcií, požiadal ľudí o finančnú pomoc nezávislým hercom a inštitúciám a zároveň im niečo vrátil naspäť v podobe video obsahu.

“Pro diváky je těžko pochopitelné, v jaké situaci jsme se ocitli. Jen fixní a úvěrové náklady Divadla Mír nás stojí 400 tisíc korun měsíčně, a to v situaci, kdy vracíme téměř dva miliony korun divákům za zrušená představení,” vyjadril sa Albert Čuba, herec a principál ostravského divadla Mír, v ktorom sa seriál nakrúca, „Nemohli jsme tedy jen nečinně sedět a nechat divadlo zbankrotovat. Proto už měsíc a půl pravidelně streamujeme, a když přišel Vladimír Skórka s nápadem na tento seriál, v rámci kterého bychom mohli získávat další peníze nejen pro naše divadlo, ale i pro ostatní herce a divadla, které se postupně přidají, neváhali jsme.“

Normálne by natáčanie takéhoto seriálu bolo poriadne drahé, do tohto projektu však všetci zúčastnení šli úplne zadarmo. Na scenári spolupracoval Michal Suchánek, ktorý si v epizóde tiež strihol malú rolu. Vlastne sa dej videa celkom dosť riadi skutočnými udalosťami v divadle Mír. Ak by ste chceli vidieť ďalšie časti, nebojte sa prispieť svojou troškou českým hercom a umelcom.