Disney společně s Marvel Cinematic Universe nám konečně naservírovaly plnohodnotný trailer na nový filmový origin Shang-Chi and the Legend of Ten Ring. V hlavní roli se představí Kanaďan Simu Liu, který rozhodně na první pohled nezapře své asijské předky. Film by se měl premiéry dočkat již 3. září a bude tedy druhým blockbuster filmem, který odstartuje čtvrtou fázi MCU. Tím prvním je samozřejmě mnohokrát odkládaná Black Widow.

Příběh vypráví o muži jménem Shang-Chi, který hledá sám sebe a kam vlastně patří, nicméně jeho otec je šéf zločinecké organizace deseti prstenů Wenwu (Tony Leung) alias Mandarin a bude na Shangovi, jestli se přidá do rodinného podniku či nikoliv. Tentokrát se opravdu tedy dočkáme pravého záporáka Mandarina a ne laciné kopie, jakou nám nabídl třetí Iron-Man v podání Bena Kingsleyho.

Podle všeho ve filmu uvidíme, jak Shang-Chi pro objevení svého plného potenciálu projde mnoha boji, a to nejenom se svým otcem a jeho vrahy. Už v samotném traileru je vidět, že se příběh bude opírat o asijskou mytologii a hrdina se utká s několika mystickými monstry. Je zajímavé sledovat prostřihy, kdy jednou se Shang mlátí ve vlaku v typicky západním prostředí a poté stojí proti vodní příšeře hluboko pod hladinou. Kontrast mezi dvěma světy a kulturami by mohl být hlavním lákadlem celého filmu.

Vodní mystická příšera o které se zmiňuji, by měl být mystický drak nazývaný The Great Protector. Odhalení tohoto monstra je zajímavé v tom, že podle spekulací se mělo jednat nejprve o jiného draka a to konkrétně o Fing Fang Fooma. Nicméně pravdu odhalila společnost Funko Pop, když odhalila speciální POP figurky k filmu, kde je přítomna právě figurka s názvem The Great Protector.

Trochu zamrzí nedostatek odkazů na Marvel Universum, až tedy na jeden pořádný easter egg. Na scénu totiž dorazí Abomination. Že nevíte, o koho jde? Tak to jste nejspíše zapomněli na film z roku 2008 s názvem Neuvěřitelný Hulk, který společně s Iron-Manem odstartoval MCU. Tam se proti Hulkovi v podání Edwarda Nortona postavil žoldák Emil Blonsky (Tim Roth), ten proti Hulkovi ve své lidské podobě ovšem neměl takřka šanci, a tak díky krvi Bruce Bannera a dostatečné porci gamma záření vznikl Abomination, jeden z hlavních Hulkových protivníků. A ten se nyní po třinácti letech vrací do Marvel Universa. Musíme uznat, že jeho začleněním jsme byli mile překvapeni.

Bohužel zbytek na nás působí strašně genericky a šablonovitě, jako kdyby v MCU neznali jiné schéma pro to, jak udělat film o nové postavě. Vlastně i s hlavní postavou máme trochu problém, protože Simu Liu moc charismatu nepobral a jeho schopnost vyjevit opravdové emoce jsou rovny takřka nule. Nebo alespoň tak na nás v traileru působil. Shang-Chi se bude asi často srovnávat s Iron Fistem (Finn Jones) a doufáme, že Shang dopadne o dost lépe, byť první pohled na postavu spíše říká pravý opak.

Co se týká typicky asijských kulis, tak ty nám připadaly šíleně sterilní. Dokonce v nás evokovali remake filmu Mulan z roku 2020 a to opravdu už v žádném dalším filmu vidět nechceme. Disney v novodobé historii na znázornění asijské kultury tak nějak nemá čuch a je to hrozná škoda. Atmosféricky romantického a originálního pojetí legend jako například ve filmu Tygr a drak se nejspíše nedočkáme.

Musíme se však řídit heslem neříkej hop, dokud nepřeskočíš, a proto můžeme stále doufat, že film bude o mnoho lepší než nově představený trailer, který všemi směry zosobňuje čisto čistou průměrnost, a to nám ani náhodou nestačí. Na finální verdikt si určitě rádi počkáme, to platí i pro další trailery, které jistě přijdou v následujících měsících, protože do premiéry je stále času dost.