Tak děti, jaké znáte průšvihy Lucasfilmu z poslední doby? Ano, Star Wars: Vzestup Skywalkera, správně Pepíčku. Výborně Aničko, série Obi-Wan Kenobi. Teda Honzíku, to bych do tebe neřekl, ale ano, i ta kniha Star Wars: Ronin: A Visions Novel je správně. Ale zapomínáte ještě na jednu věc. Možná proto, že ji nikdo z vás neviděl, i když je zčásti určená právě pro vás. Ještě je tu seriál Willow.

Ačkoliv americká média hovoří o jakémsi kritickém úspěchu, jemuž opravdu nerozumíme, nejen v našich končinách byl loňský pokus nabídnout ve formě seriálu na Disney+ volné pokračování stejnojmenného filmu z roku 1988 v režii Rona Howarda vnímám jako pěkný průs... pardon, ale takhle před těmi dětmi mluvit nemůžeme. Zkrátka a dobře, seriálový Willow se na náš vkus příliš nepovedl.

Divácký zájem zjevně nebyl takový, jaký v Lucasfilmu a u Disneyho očekávali. Hlavní ale je, že jsme na prostoru osmi epizod dostali prapodivný pohádkový fantasy guláš plný nesympatických postav, ostudně děravého děje, nepřehledné akce, odbytých kostýmů nebo fádních lokací. A za ten otřesný výběr hudby pro závěrečné titulky jednotlivých epizod by někdo zasloužil zbičovat věrným nástrojem Indiany Jonese.

Uznáváme, že v posledních epizodách se sice některé věci zlepšily, proti Warwickovi Davisovi a Ellie Bamber v hlavních rolích nemůžeme říct ani popel a po stránce vizuálních a praktických efektů se tvůrci nemají za co stydět. Pak je tu ještě půlhodinový pohled do zákulisí s názvem Willow: Jak vzniká filmová magie, jenž je díky chemii mezi herci, tvůrci a členy štábu, která se do samotného seriálu bohužel příliš nepromítla, mnohem zábavnější než cokoliv z kterékoliv epizody. Přesto když lehce otevřený závěr finálního dílu naznačil, že nás mohou čekat ještě dvě další sezóny, tuhla nám krev v žilách. Samozřejmě hrůzou.

Ale jak se zdá, obavy z toho, čím může ještě seriálový Willow přimět obsah našich žaludků, aby se vrátil na světlo světa stejnou cestou, jakou přišel, už nejsou na místě. Podle serveru Deadline byl totiž seriál zrušen. Pokračování už tedy nepřijde ani na Disney+, ani nikam jinam. Značka Willow jako taková má však být v Lucasfilmu stále vnímána jako důležitá, takže někdy v budoucnu s ní možná někdo zase zkusí něco spáchat. Pokud se tak stane, přejeme dotyčnému, ať má po všech směrech větší štěstí a šťastnější ruku než Jonathan Kasdan, hlavní tvůrce čerstvě zrušeného seriálu.

Konkrétní důvody zrušení neznáme a Deadline celou věc nijak zvlášť nerozvádí, ale věříme, že možných příčin stávající situace jsme už nabídli víc než dost. Jsou zkrátka seriály, u nichž nás bude předčasné ukončení ještě dlouho mrzet. A pak jsou projekty, v jejichž případě vnímáme zrušení jako ránu z milosti a balzám na naše nervy. Snad nemusíme říkat, do které skupiny podle nás patří Willow.