Tak se zdá, že s očekávaným seriálovým spin-offem Duny od Denise Villeneuvea, který ponese název Dune: The Sisterhood, to zas také hladké nebude. Jak už víme, na konci podzimu minulého roku z pozice showrunnerky odstoupila Diane Ademu-John, čímž celý projekt povede pouze její kolegyně Alison Schapker. To ovšem byla zpráva, nad kterou se dalo více méně tak nějak mávnout rukou, ovšem nyní přišla mnohem větší komplikace.

Seriálová Duna totiž tentokrát ztratila hned dva podstatné články. Herečku Shirley Henderson, která měla v příběhu ztvárnit jednu z hlavních rolí, přesněji Tuly Harkonennen, a poté ještě režiséra Johana Rencka, jenž měl natočit první dvě epizody. Tohle obzvlášť bolí, protože Renck natočil všechny epizody vynikajícího seriálu Černobyl (2019) a podílel se i na režii slavných sérií jako Breaking Bad (2008), The Walking Dead (2010) a Vikingové (2013). Jeho ruka v projektu tak mohla být určitým příslibem kvalitní podívané. 

Jelikož se tudíž nejedná o žádné malé odchody, HBO tak nemá na vybranou. Server Deadline informoval o tom, že celý projekt upadl do kreativního limba, veškeré práce na produkci seriálu se tudíž pozastavují do té doby, dokud nebude nalezena náhrada za herečku Shirley Henderson a celý projekt se nepředělá do ideálnější podoby. Minimální doba přestávky by tak měla činit až sedm měsíců. Není přesně známo, proč se bývalá hlavní hvězda rozhodla od projektu odkráčet, ale u Rencka to bylo údajně kvůli tomu, že jeho režijní styl neodpovídal představám, které o seriálu mělo HBO Max a režisér Denis Villeneuve.

Další zdroje také tvrdí, že poté, co Diane Ademu-John opustila pozici showrunnerky, tak Alison Schapker se musela uchýlit k přepisování některých částí scénáře. A co si budeme povídat, všechny tyhle zapeklitosti nevěstí vůbec nic dobrého. Můžeme tudíž asi už i s jistotou předpokládat, že seriálu se letos nakonec nedočkáme. 

Jak už dlouho víme, děj se bude odehrávat 10 000 let před Villeneuvovým filmem, přičemž bude zkoumat počátky tajemného sesterstva Bene Gesserit. Příběh by měl vycházet z knihy Sisterhood of Dune, která vyšla v roce 2012. Ze zbylých herců se tak můžeme těšit na hvězdy jako Indira Varma, Emily Watson, Sofie Boussnina, Trevis Fimmel, Shalom Brune-Franklin, Faoileann Cunningham a Aoife Hinds.

Původně se předpokládalo, že seriál by k nám mohl dorazit někdy na konci podzimu letošního roku. Ale nyní se zdá, že si na něj budeme muset počkat až do roku 2024.