V dnešní době rozhodně nepotřebujeme 80 dní, abychom mohli procestovat zeměkouli, ale v 19. století to však byla pořádná výzva. A přesně tu přijal i hlavní hrdina slavného románu Julesa Verna, který nese název Cesta kolem světa za 80 dní. Známé dílo se již dočkalo řady filmových a seriálových adaptací. Brzy k nám však má dorazit další, ve které se v roli gentlemana Philease Fogga představí David Tennant, kterého mohou diváci znát ze seriálu Pán času, případně ze čtvrtého dílu Harry Pottera. Studio PBS Masterpiece nám před pár měsíci nadělilo menší teaser, ovšem nyní jsme se dočkali i pořádného traileru. 

Příběh započne v roce 1872 v Londýně, kde se Phileas Fogg (David Tennant) vsadí s ostatními gentlemany o dvacet tisíc liber, že vykoná cestu kolem světa, která mu zabere pouhých osmdesát dní. Spolu s ním se na cestu vydá i jeho věrný a schopný francouzský sluha Jean Passepartout (Ibrahim Koma). Fogg ale neví, že mu po téměř celou cestu bude v patách detektiv Fix, který si Fogga splete s jitým hledaným zločincem. Zdá se však, že v nadcházející seriálové verzi se detektiva Fixe nedočkáme, místo něho uvidíme novinářku Abigail Fix (Leonie Benesch), která se k Foggovi připojí, aby mohla o jeho dobrodružstvích psát. Ale se vší pravděpodobností se jen jedná u tajnou detektivku, která jen čeká, až Fogg udělá nějakou chybu, která by odhalila, že je hledaným zločincem. To se necháme překvapit. 

Osmidílný seriál si pod režisérský palec vzal irský filmař Steve Barron, který je například zodpovědný za populární televizní film Merlin z roku 1998. Mezi výkonné producenty patří Simon Crawford Collins, Lionel Uzan, Pascal Breton a Winnie Serite. Premiéry seriálu se dočkáme 2. 1. 2022.