Seriálová adaptace herního hitu The Last of Us se pomalu ale jistě posunuje kupředu. Původně měl tento projekt opět spojit dvojici Craiga Mazina, který se stará o scénář a výkonnou produkci, a režiséra Johana Rencka, jenž si měl natočit minimálně pilotní díl. Švédský režisér oceňované minisérie Černobyl, kterou zároveň napsal a vytvořil právě zmíněný Craig Mazin, ale musel od tohoto projektu z důvodu časových konfliktů odejít.

Jeho náhradou se oficiálně podle The Hollywood Reporter stal ruský talent Kantemir Balagov. Ten se mezi filmovými fajnšmekry proslavil jako režisér dramat Closeness a Beanpole. Jde v rámci mezí o menší snímky, oba ale Balagovi vyhrály ocenění FIPRESCI na filmovém festivalu v Cannes, konkrétně v programu Un Certain Regard.

Oba filmy jsou oceňované hlavně za svůj drsný pohled a dramatické podání, zejména pak Beanpole z roku 2019, který zobrazuje zničený život dvou ruských žen krátce po druhé světové válce. Nejen z toho důvodu se Kantemir Balagov zdá jako správnou volbou právě pro pilotní díl The Last of Us.

Závěrem si připomeňme, že aktuálně nevíme, kdy se seriálu dočkáme, ani to, koho můžeme čekat v hlavních rolích. Prozatím víme jenom to, že se na seriálu kromě Craiga Mazina a právě Kantemira Balagova bude podílet i scénárista a režisér herní předlohy Neil Druckmann, dále v pozici výkonných producentů Cheryl Strauss (Černobyl, Hra o trůny), prezident Naughty Dog Evan Wells a Asad Qizilbash s Carterem Swanem z PlayStation Productions. O hudbu se přitom postará skladatel obou her, Gustavo Santaolalla.