O připravovaném seriálu ze světa Zeměplochy (Discworld) The Watch  „podle“ knihy Stráže! Stráže! jsme tady již informovali v článcích zde a zde. Běžte si je přečíst je tam spousta zajímavých informací. Máte přečteno? Dobře. Můžeme pokračovat s čerstvými informacemi. 

Stanice BBC America oznámila jména několika nejdůležitější občanů města Ankh-Morporku, kteří budou mít v seriálu nejdůležitější roli.

Lorda Vetinariho… Pardon chci říct Lady Vetinari, patricijku a tyranku města si zahraje Anna Chancellor. Vím může se to zdát jako nepopulární krok, ale ještě není nic ztraceno. U této postavy ještě nebyla oznámena změna její úlohy takže můžeme jen doufat, že bude shodná s jejím knižním protějškem. To znamená drsný Machiavellistický politik, který se neštítí ničeho jen aby udržel ve svém městě pořádek.  

U Arcikancléře, hlavy magické školy Neviditelné univerzity Vzoromila Výsměška (Mustrum Ridcully) nečekávám žádné kontroverze. James Fleet se podle mě do role hodí. Myslím, že se role zhostí důstojně. Tedy tak důstojně, jak je jen možné zahrát mága, který se místo vedení školy každou noc opíjí, hraje šipky a chodí lovit kachny.

Postaršího doktora Kruxminora (Cruces), představeného cechu vrahů si zahraje britská herečka Ingrid Oliver. Uvidíme jak se vypořádá s vedením školy, která je nejlepší místo pro ty, jejichž postavení je vyšší než jejich inteligence. Školou cechu vrahů, která svým absolventům zaručovala nejlepší universální vzdělání, prošel mimo jiné i pozdější patricij města Vetinari.

V temných částech Ankh-Morporku bude herečka Ruth Madeley hrát postavu inspirovanou Kolíkem Aťsepicnu (Cut-Me-Own-Throat Dibbler) zde nazývanou pouze Throat. „Jsem tak nadšená, že jsem součástí světa, který vytvořil sir Terry Pratchett. Postava Throat byla v původních knihách mužská, takže mě obsazení velmi překvapilo. Opravdu se těším, až uvidím, jak se Throat vyvíjí a jakou neplechu může udělat,“ říká herečka.

Má se jednat o postavu hlavy informační sítě. Sice tam nevidím žádnou podobnost s neúspěšným šmelinářem, který prodává uzenky pochybné kvality v knihách, ale třeba nám seriál nabídne nějaké vztyčné body.

Hakeem Kae-Kazim si zahraje postavu kapitána Jana Kýly (John Keel) bývalého vůdce noční hlídky a mentora Sama Elénia, tedy vůdce současného. Kýla byl drsný policajt, ale dodržoval pravidla a byl poctivý na rozdíl od většiny členů staré hlídky. Zde zatím rozpor s knihou nevidím. Samozřejmě, kromě jednoho nepatrného vizuálního rozdílu. Do toho bych však nerad zabrušoval.

Bianca Simone ztvární postavu jejíž předlouhou je Lupin Zavoněl (Lupine Wonse). V knize se jedná o Vetinariho věrného tajemníka. V seriálu by se mělo jednat o nadějnou čarodějku, která je ale často podceňována. Zde osobně moc nechápu, podobně jako u Kolíka proč potom nese jméno existující knižní postavy když se jedná o postavu naprosto odlišnou od té kterou známe a milujeme z knih. Mohli pro tyto případy využít již existující postavu popřípadě si vytvořit zcela novou.

Seriál se začne natáčet 30. září/septembra v Jižní Africe