Kromě Lemirova Sweet Tootha, který se nám prostřednictvím první série ukázal na začátku června/júna 2021, a Gaimanova Sandmana, jehož první sezóna byla dotočena, se fanoušci mohou těšit ještě na jednu televizní show, jež vzniká na motivy skvělého komiksu od vydavatelství DC/Vertigo. Své adaptace se totiž brzy dočká i šedesátidílná komiksová série Y: Poslední z mužů (Y: The Last Man), jejíž příběh nabízí tak trochu jiný pohled na svět po apokalypse.

Námět komiksu musí na první pohled zaujmout všechny muže, ale vězte, že osudy hlavního hrdiny nejsou ve skutečnosti vůbec příjemné. Představte si, že jste jediným mužem na planetě Zemi. Tak to se přesně stalo hlavnímu hrdinovi série, Yorickovi. Jednoho dne se totiž přes Zemi přehnala blesková apokalypsa, která vyhubila všechny živočichy mužského pohlaví kromě Yoricka a jeho opičáka. Hlavní hrdina zůstane téměř sám ve světě, kde je penis nedostatkovým zbožím, stane se štvancem nejen pro ty ženy, které ho chtějí využít k plození, ale také pro ty, jež ho chtějí zlikvidovat. Na Yoricka čeká velké dobrodružství, jehož složitost vystihuje jen jeden slogan: „Být chlapem je těžký úděl.“

Počátky komiksové série sahají až do roku 2002. Scénář všech šedesáti sešitů napsal vyhlášený komiksový scenárista, spisovatel a televizní producent Brian K. Vaughan, mezi jehož nejznámější díla můžeme zařadit například komiksovou sérii Ex Machina či několik epizod seriálu Ztraceni. Co se kresby týče, celých sedm let životního cyklu této série byla s komiksem spjatá kanadská výtvarnice Pia Guerra.

Série vycházela od roku 2002 až do roku 2008. Komiks se za tuto dobu dočkal šedesáti navazujících sešitů, velkého množství fanoušků po celém světě, pozitivních recenzí od kritiků a také tří cen Eisner Awards a nominace na cenu Hugo v kategorii Nejlepší grafický příběh.

    

Vaughanův příběh Y: Poslední z mužů samozřejmě vycházel i u nás v Česku díky nakladatelstvím CREW a BB art. Všech šedesát sešitů u nás vyšlo v letech 2008–2014 ve formě deseti celistvých svazků. I v našich končinách byl příběh Yoricka přijat velmi kladně, čemuž napovídají velmi pozitivní recenze na webech Databáze knih a ComicsDB.

Teď se však vraťme k seriálové adaptaci, která vzniká pod taktovkou televizní stanice FX. O její tvorbě už víme nějaká ta léta. V posledním týdnu se ale na světlo světa dostal první trailer, který dokazuje, že se za celkem vtipnou anotací skrývá drsný příběh, jak jsme od Vertiga zvyklí. A světě div se, i reakce fanoušků originálního komiksu jsou velmi pozitivní. Podle jejich vyjádření by se seriál mohl celkem striktně držet své předlohy. Této fanouškovské predikci navíc napovídá i Vaughanovo dva roky staré vyjádření z newyorského Comic Conu, ve kterém tvrdil, že série nabídne to, co si fanoušci zaslouží.

Na seriálu z produkce FX pracuje kromě Vaughana i americká scenáristka Eliza Clark (Animal Kingdom), která obsadila pozici showrunnera i hlavního scenáristy. Za režií stojí vícečlenný režisérský tým skládající se z Louise Friedberga (Experiment), Destiny Ekaragha (The End of the F***ing World), Daisy von Scherler Mayer (Živí mrtví) a dalších čtyřech členů.

Fanouškovské ovace míří i k dobrému hereckému obsazení. Hlavní postavu Yoricka Browna si zahraje Ben Schnetzer (Warcraft: První střet). Olivia Thirbly (Dredd) se vžije do role Yorickovy sestry Hero. Dále se diváci mohou těšit například na Diane Lane (Trumbo) jako Jennifer Brown či Ashley Romans (Shameless), která ztvární Agentku 355.

Seriálová adaptace komiksu Y: Poslední z mužů se objeví na streamovací platformě Hulu již 13. září/septembra 2021. První sezóna nabídne celkem deset epizod s celkovou stopáží deseti hodin.