Seriálové adaptace akčního thrilleru The Last of Us od Naughty Dog se ujmuli dva režiséři. Natočením epizod novinky od HBO byli pověřeni Jasmila Žbanić a Ali Abbasi. Kromě toho víme, že pilotní epizodu má na starost Kantemir Balagov (Vysoká dívka, v originále Beanpole).

Jasmila Žbanić je bosenskohercegovská režisérka, která napsala a z křesla režiséra dohlížela na Grbavica s příběhem ze současného Sarajeva, drama On the Path, reality show Love Island nebo válečné drama Quo Vadis, Aida?. Za film Grbavica dostala Zbanić cenu Golden Bear na berlínském filmovém festivalu. Její filmy byly nominovány na další různé filmové ceny, včetně nominace na nejlepší mezinárodní film toho roku na Oscarech.

Ali Abbasi je íránsko-švédský filmový režisér a autor scénářů. Ve svém portfoliu má dánské hororové drama Shelley z roku 2016 a o dva roky mladší švédský fantasy film Border. Druhý snímek byl oceněn filmovým festivalem v Cannes.

Jak se sami můžete přesvědčit, oba mají s tímto žánrem zkušenosti.

Výkonní producenty a scénáristy seriálu The Last of Us jsou Neil Druckmann (scénárista a kreativní ředitel hry) a Craig Mazin, tvůrce krátkého seriálu Černobyl pro HBO. V hlavních rolích se můžeme těšit na Pedra Pascala (Hra o trůny, The Mandalorian) jako Joela a Bellu Ramsey (hvězdu Her o trůny) v kůži Ellie. Tommyho, bratra Joela, si zahraje Gabriel Luna (Agenti S.H.I.E.L.D.).

Příběh se odehrává dvacet let poté, co byla moderní civilizace zničena. Joel (Pascal) je najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Ramsey) z represivní karanténní zóny. To, co se na začátku zdá jako jednoduchá a rychlá práce, se brzy stane brutální a srdcervoucí cestou. Společně musejí projít Spojenými státy a spoléhat vzájemně na sebe, aby dokázali přežít.

Podle nedávných zpráv se má začít natáčet v červenci v Kanadě. Neil Druckmann před časem prozradil, že se seriál občas výrazně odkloní od hry vytvořené studiem Naughty Dog pro konzole PS3. Pro scénáristy bylo důležité zachovat filozofické základy příběhu. Konkrétně identitu Joela a Ellie a důvody jejich nebezpečné cesty. Upozaděny jsou nepodstatné detaily jako je, zda má Joel nosit stejnou kostkovanou košili nebo Ellie stejné červené tričko.

„Na některých místech je televizní seriál s hrou velmi podobný. Je legrační sledovat můj dialog ze hry ve scénářích HBO. Jindy se ale výrazně liší, aby lépe fungovaly v jiném médii,“ prozradil Druckmann z Naughty Dog v rozhovoru s americkým magazínem IGN.