Dobrý den. Vítáme vás u dalšího článku z rubriky Jednohubky z knižního světa. Dnes se většina zpráv bude týkat převážně vydání nových knih, které jsme již v samostatných článcích probrali, ale díky koronavirové situaci nevyšly včas.

Fanoušci Stephena Kinga se konečně dočkali. V březnu/marci jsme vás informovali o sedmém dílu komiksové série Temná věž s podtitulem Pistolník 2: Sestřičky z Elurie. V té době měl být již komiks venku, ale bohužel se tak nestalo. Prvním problémem odkladu bylo dlouhé čekání na podklady od originálního vydavatele. Následovně přišla pandemie Covid-19 a nakladatelství CREW přestalo vydávat. S radostí však můžeme oznámit, že je tento komiks již k dostání na eshopu zmíněného nakladatelství, protože 5. května/máje oficiálně vyšel.

Umělecký komiks Caravaggio od italského autora Mila Manary, který se věnuje bohémskému životu jednoho z nejznámějších malířů dějin je již oficiálně vydaný. Původně měl vyjít 25. března/marca. To se však kvůli korona krizi nestalo. Zakoupit ho můžete na eshopu nakladatelství CREW.

Ohledně nakladatelství CREW však máme i špatnou zprávu. Patnáctý ročník srazu přátel komiksu CRWECON 2020 se bohužel musí zrušit úplně. Do poslední chvíle si autoři mysleli, že ho přesunou alespoň na prázdniny. Díky omezení akcí do 100 lidí se však autoři rozhodli zrušit CRWECON 2020 úplně, jelikož se na této výstavě sejde mnohdy mnohem více lidí. CREW uvažovalo i o odsunutí akce na podzim, nicméně akce je vyhlášená konáním ve venkovních prostorách, letní atmosférou a na podzim by to v zavřené hale nebylo ono. Dalšího CRWECONU se tedy dočkáme až v první polovině roku 2021.

Nakladatelství Argo vydalo 2 nové knižní Bondovky od britského autora Anthonyho Horowitze (Dům hedvábí, Hadí hlava) s názvy Modrý diamant a Navždy a den. Jedná se o 47. a 48. Bondovku, která vyšla v Česku. Anthony Horowitz navazuje na slavné dílo Iana Fleminga, který knižní mánii o agentu 007 odstartoval. Bohužel zemřel v roce 1964, ale od té doby se mnoho autorů a spisovatelů snaží pokračovat a napodobovat jeho tvorbu.

Modrý diamant se odehrává v roce 1957 po událostech souboje s Auricem Goldfingerem, který nejznámější agent James Bond přežil jen tak tak. V této knize se James Bond setká i s napravenou gaunerkou Pussy Galonereovou. Agent 007 musí čelit nové hrozbě, která je ještě horší, než ta v Goldfingeru.

Navždy a den začíná smrtí původního agenta 007. Na jeho místo nastupuje nový špión. Kniha předchází románu Casino Royale, který je zároveň první ze série knih o Jamesu Bondovi. Od Navždy a den tedy můžeme očekávat začátky nejslavnějšího agenta 007.