Již zesnulý americký spisovatel Frank Herbert se dá zařadit mezi legendy sci-fi literatury. Tohoto statusu dosáhl díky jeho šestisvazkovému eposu s názvem Duna, který do současné doby bezesporu patří do zlatého fondu světové sci-fi. Oblíbenost tohoto díla dokazuje i filmová adaptace z roku 1984, kterou režíroval David Lynch.

Přečtěte si také: Poriadne fotky a rozhovory z novej Duny

Prvním filmem to však nekončí. Jestli častěji čtete náš web, určitě jste si všimli několika článků o nové filmové adaptaci, na které pracuje kanadský režisér Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Příchozí).

Duna se taktéž dočkala několika známých a oblíbených videoher. Za zmínku určitě stojí první adventura/strategie z let 1992 - 1993 od studia Cryo Interactive Entertainment, jež vyšla na platformy MS-DOS, Amiga a Sega CD nebo vylepšená verze Duny II s názvem Dune 2000, která byla k dispozici na Windows a PlayStation a patří mezi první real-time strategie v historii. Je to tedy videohra, která definovala žánr. 

Aby adaptací a dalších příběhů nebylo málo, syn autora Brian Herbert před dvěma měsíci oznámil, že spolupracuje s Kevinem Jamesem Andersonem na nové knižní trilogii zaměřené na vojvůdce Leta, otce Paula Atreida, který je hlavním hrdinou původní Duny. V té době byla oznámena i komiksová adaptace od vydavatelství Boom! Studios, o které jsme vás informovali v samostatném článku na našem webu.

Teď se vraťme k původní Duně. První originální vydání vyšlo v roce 1965. U nás se kniha objevila až o více než dvacet let později díky nakladatelství Svoboda. Druhé české vydání vyšlo v roce 1999 pod taktovkou nakladatelství Baronet, které vlastní práva dodnes. Od té doby jsme se dočkali dalších pěti dotisků a znovuvydání. Poslední vyšlo v roce 2016.

Teď však nakladatelství Baronet pracuje na dalším, jež by mělo spatřit světlo světa již brzy. Překlad od Karla Blažka a Jindřicha Smékala stále zůstává. Dočkáme se však nového cover artu.

Vydání prvního dílu je naplánováno na 9. září/septembra tohoto roku. Pokud nevíte, o čem Duna vlastně je, podívejte se na oficiální anotaci, kterou naleznete pod tímto odstavcem.

„Příběh Duny se odehrává v daleké budoucnosti v mezihvězdném impériu, kterému vládne padišáh imperátor Shaddam IV. z rodu Corrino, jemuž jsou podřízené všechny velkorody. Mladý Paul Atreides – dědic a následovník rodu Atreidů – odlétá se svým otcem vévodou Letem a matkou Jessikou na Arrakis, pouštní planetu, jež je jediným zdrojem výjimečného koření, nejdůležitější a nejcennější látky ve vesmíru s podivuhodnými vlastnostmi. Rod Atreidů má planetu spravovat poté, co ji opustili jejich odvěcí nepřátelé, Harkonnenové. A v tu chvíli se rozbíhá mnohovrstvá interakce složitého světa politiky, náboženství, ekologie, technologie a lidských emocí, to vše ve snaze ovládnout Arrakis, protože ten, kdo ovládá Arrakis, ovládá i koření...“