Co by se stalo, kdyby nacistické Německo v roce 1945 vyhrálo válku? Toto téma, které se dá podle libosti různě ohýbat, můžeme znát například z her ze série Wolfenstein, jež asi nemusíme blíže představovat, nebo taky z románu Muž z vysokého zámku od Phillipa K. Dicka, jenž byl před několika lety zpracován do formy seriálu.

Se svou alternativní historií s vítězným nacistickým Německem teď přichází i český autor Roman Bureš, který stojí za úspěšnou trilogií Propast času. Jedná se o sci-fi román Říše z edice Fantastická Epocha.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Němci vyhrají v roce 1945 druhou světovou válku. Euroasijský kontinent od severu k jihu je přetnut Hitlerovým valem, jednoduše řečeno Zdí a východní část (státy SSSR) slouží jako střelnice pro letky Luftwaffe. Rusko se kvůli jaderným a chemickým zbraním, které jsou na něj posílány, vrátí do období středověku. Radiace způsobuje u tamních obyvatel mutace. Nejen však fyzické, ale i psychické.

Třetí světová válka mezi USA a Velkoněmeckou říší je na spadnutí. Amerika posílá do bývalého Ruska jednotku SEALs, aby unesla mutanta, který má schopnosti telekineze a mohl by pomoci tuto válku vyhrát. Slovanští obyvatelé protektorátu Čechy a Morava jsou pod vedením nového vůdce Reinharda Heydricha odsouvání postupně na východ. "Ale co odsun vlastně znamená – vyhnání za Zeď, nebo rovnou smrt?"

Říše by pod Nakladatelstvím Epocha měla vyjít ve druhé polovině dubna/apríla tohoto roku. Bližší datum je stanovené na 23. dubna /apríla. Na stránkách Epochy stále není k dispozici ukázka, ale věříme, že se zde co nejdříve objeví.