Dokonalý trik, Počátek, Interstellar nebo Tenet. Čtyři filmy, které kromě režiséra Christophera Nolana spojuje několik věcí. V každém z těchto filmů najdete nějakou složitou myšlenku, která si hraje s časem nebo s dimenzemi. A možná proto je tento režisér nebo spíše vizionář tak jedinečný. Dnes se však nebudeme věnovat Nolanovi nebo jeho filmům, ale nové knize, která se trošku snaží přiblížit složitosti již zmiňovaných filmů.

Přečtěte si také: Nepopsatelný zážitek - TENET Recenze (bez spoilerů)

Americký spisovatel Blake Crouch se v česku proslavil čtyřmi tituly. Jako první se u nás objevil sci-fi bestseller Temná hmota, jenž si našel masy čtenářů po celém světě. V této knize se autor opíral o cestování v čase, což v obecném podání nezní moc složitě, ale Crouch to podal tak, aby každému čtenáři trochu zamotal hlavu.

O rok později začalo nakladatelství Laser-books vydávat sci-fi trilogii Městečko Pines, která sice neměla takový úspěch jako román Temná hmota, ale i tak se jednalo o slušné knihy. Teď však nechme minulost minulostí a přesuňme se na Crouchův nejnovější titul.

Do českých knihkupectví se totiž řítí další autorův bestseller s názvem Zhroucený čas (Recursion), který v anglicky mluvících zemích vyšel v roce 2019. V této knize si Blake Crouch hraje opět s časem, ale také s realitou. A teď už se vracíme k samotnému Nolanovi a jeho filmům, protože samotný námět knihy a anotace vypadá jak střižená právě od tohoto režiséra. No, podívejte se sami:

„Realita je rozvrácená. Zprvu se to tvářilo jako nemoc. Epidemie, která se šíří neznámými prostředky, a jež dohání své oběti k šílenství vzpomínkami na život, který nikdy nežili. Ale za běsněním, které obchází svět, nestojí žádný patogen. Je to jen první šoková vlna, uvolněná ohromujícím objevem – to, co je v ohrožení, nejsou naše mysli, ale samotná struktura času. Detektiv Barry Sutton se v New Yorku dobírá pravdy, zatímco ve vzdálené laboratoři si neurovědkyně Helena Smithová zatím neuvědomuje, že ona sama drží klíč k tomuto tajemství… A nejen to, i prostředky, jak s tím bojovat. Barry i Helena budou muset společně čelit svému nepříteli dříve, než budou oni i svět samotný uvrženi do stále rostoucího chaosu.“

Románový bestseller Zhroucený čas by mělo nakladatelství Laser-books vydat dnes 7. října/októbera 2020. Pokud máte rádi filmy od Christophera Nolana, tak by toto čtení mělo být přímo určené pro vás.