Americký spisovatel Ted Chiang se proslavil především svými skvělými povídkami. Jeho dráha k tomuto úspěchu začala nejspíše již na škole, vystudoval totiž počítačovou vědu na Brown University v Providence. Tyto zkušenosti dávají jeho povídkám uvěřitelnost. Co se ocenění týče, dostal dva tituly Nebula za povídky Babylonská věž a Příběh tvého života. Druhá z těchto prác se stala předlohou pro film Příchozí (Arrival) z roku 2016, který režíroval Denis Villeneuve (Zmizení, Blade Runner 2049). V roce 1992 obdržel také Cenu Johna W. Cambella za nejlepšího nováčka.

Jeho povídky se samozřejmě po nějakém čase objevily i u nás. V roce 2011 vydalo v Česku nakladatelství Plus první povídkovou sbírku Příběhy vašeho života, která vyšla v USA v roce 2002. O 6 let později, tudíž v roce 2017 vyšla tato sbírka pod názvem Príbehy vášho života i na Slovensku pod taktovkou nakladatelství Premedia.

Od té doby jsme se nedočkali žádné novinky od tohoto oblíbeného autora. To se však brzy změní, protože nakladatelství Premedia bere otěže a připravuje se vydat další Chiangovu sbírku s názvem Výdych, která v USA vyšla v roce 2019 pod názvem Exhalation. Překlad do slovenštiny má na starosti Marína Gálisová. A co nás vlastně v této nové povídkové sbírce čeká?

Povídková sbírka Výdych nám bude chtít převážně vysvětlit záhadu vesmíru, ale také lidského nitra. Například v příběhu Kupec a alchymistova brána se prodavač látek díky magickému portálu vrátí do minulosti a pokusí se napravit staré chyby, které za svůj život napáchal. Povídka Výdych je o vědci z jiné planety, jehož objev přinese překvapivé důsledky, nejen pro jeho svět, ale také pro lidstvo samotné. Dále můžeme očekávat příběh Životný cyklus softvérových objektov, ve kterém žena vychová z digitálního tvora komplexní osobnost, jež je schopna vnímat city a sama se rozhodovat.

Přečtěte si také: Druhé slovenské vydání postapokalyptického sci-fi s názvem Šarlátový mor míří na pulty obchodů

Jste připraveni na všechny tyto příběhy, které se vám usadí v hlavě a nenechají vás spát? Jestli ano, povídková sbírka Výdych vyjde 30. června/júna tohoto roku. O českém překladu zatím nemáme žádné informace, ale je možné, že se ho také někdy dočkáme.