Novodobá filmová adaptace Duny, kterou v roce 1965 napsal Frank Herbert, je zcela bezpochyby jedním z nejúspěšnějších a nejlépe hodnocených snímků minulého roku. Ještě před premiérou ale režisér Denis Villeneuve oznámil, že celý děj bude rozdělený na dvě části. To bylo tehdy poměrně riskantním rozhodnutím, obzvlášť v době pandemie koronaviru, která návštěvnost kin i nadále negativně ovlivňuje. Ovšem nakonec byly tyto obavy plané, Duna vydělala z rozpočtu 165 milionů dolarů až přes 691 milionů, což jí bezpečně zajistilo pokračování, které režisér chystal. A věci se konečně dávají pořádně do pohybu. Villeneuve totiž přednedávnem oficiálně oznámil, že scénář k druhé části Duny je již hotový, přičemž produkce by měla začít na konci letošního léta. 

Talentovaný kanadský režisér se o přípravách na pokračování rozpovídal v rozhovoru pro Empire, během kterého například prohlásil:

,,Hodně nám teď pomáhá fakt, že je to poprvé, co jsem se znovu vrátil do nějakého filmového univerza. Takže pracuji se stejnou partou, přičemž každý ví, co má dělat, plus jsme si vědomi, jak to bude vypadat. Film bude náročnější, ale víme, kam směřujeme. A scénář je již napsaný. Takže se cítím sebevědomě. Upřímně řečeno, jedinou velkou neznámou je pro mě nyní pandemie.“

Sám Villeneuve je velkým fandou celé knižní sci-fi série od Herberta, přičemž v minulosti prohlásil, že by se nebránil natočení třetího dílu. Ten by zadaptoval události, ke kterým došlo v knize Spasitel Duny, jež vyšla v roce 1969. Vše ale bude záviset na tom, jak si povede díl druhý. Obavy z pandemie koronaviru jsou totiž oprávněné, obzvlášť pro tak velké a nákladné produkce. 

Duna je momentálně šestým nejvýdělečnějším filmem roku 2021. Snímek tak komerčně překonal favority jako Venom: Let There Be Carnage, Shang-Chi a legenda o deseti prstenech a Eternals. Duna navíc získala celou řadu oscarových nominací, včetně té za Nejlepší film roku, což je na science fiction snímek rozhodně chvályhodné. Druhý díl Duny by k nám měl dorazit 20. 10. 2023.

Je Duna vaším oscarovým favoritem?