Na akci Geeked Week pořádané společností Netflix se nám krom jiného představily i nové záběry a také povídání o dlouho očekávaném seriálovém zpracování Sandmana. Tato postava pochází původně z pera Neila Gaimana. Přesněji řečeno, postava jako taková není jeho výtvorem, ale její aktuální a nejuznávanější podoba a příběhy ano. Právě z nich bude nejnovější seriál vycházet. A zatím to vypadá velmi slibně.

Popsat příběh této komiksové série není vůbec snadné, nicméně děj první knihy je již mnohem lépe uchopitelný. Okultní řád čarodějů se pokusí pomocí svých mystických dovedností zajmout samotnou Smrt. Smyslem jejich počínání je sprovodit tak ze světa samotný koncept umírání a dopřát lidstvu nesmrtelnost. Místo toho však uvězní Pána snů. A přestože jejich rituál nevyšel dle představ, rozhodnou se držet jej uvězněného.

Po dlouhých dvaasedmdesáti letech konečně Sen unikne ze svého žaláře a vydá se najít tři své mocné artefakty. Jedná se o měšec s pískem, masku a také amulet s rubínem. To je začátek příběhu první knihy.

Tato jednoduchá premisa dá však vzniknout mnohem většímu příběhu, jak tomu již napovídá samotný trailer. Můžeme v něm totiž vidět jak zmíněné amulety a vězení Sandmana, tak i další velmi ikonické záběry, které potěší každého znalce komiksové předlohy. Naše oko tak může potěšit Snové království rozpadající se v důsledku dlouholeté nepřítomnosti svého tvůrce. Můžeme se také těšit na další postavy, například na Smrt, Touhu, věrného služebníka Matouše a noční můru Korinťana.

Z toho je všem znalcům předlohy jasné, že se na filmové plátno nepřenese pouze první, nýbrž minimálně i druhý svazek.

Již nyní je v hereckém obsazení vidět několik změn postav oproti originálu. Můžeme tak vidět, že věrný služebník Lucienne je ztvárněn herečkou Vivienne Acheampong. A také, že místo Johna Constantina vystupuje v příběhu Johannu Constantine, kterou ztvárňuje herečka Jenna Coleman. Druhá změna byla nutná s ohledem na to, že Netflix nevlastní práva na blonďatého okultního detektiva. Ty má aktuálně v držení Warner Bros., který chce s pomocí J. J. Abramse přinést na filmové plátno postavu Johna Constantina ve snímcích založených na League Dark.

Z postav je jasné, že se Sandman odehrává v univerzu DC, kde se Sandman střetne s více postavami jak s Johnem Constantinem, ale ve skutečnosti tento fakt je pouhým doplněním příběhu, protože ten stojí zcela na vlastních nohách.

Niel Gaiman se filmovému zpracování tohoto díla dlouho bránil, protože se bál, že by se nedalo zpracovat dostatečně věrně. Proto jsou očekávání mnohých fanoušků opravdu velmi vysoká. 

Konec traileru nám přinesl i datum, které je stanoveno na 5. srpna/augusta. Je tedy třeba ještě chvíli vydržet. A pro ty, co by si snad to čekání chtěli zkrátit, můžeme doporučit video od Šebrona, který se zabýval nejen problematikou a představením samotného Sandmana, ale vzal si do hledáčku rovnou i osobnost spisovatele Neila Gaimana.