Když už finále, tak opravdu náležitě velkolepé. A v případě chystaného desátého dílu slavné filmové série Rychle a zběsile, který ponese název Fast X, je to vidět i na rozpočtu. Podle serveru The Wrap se totiž zdá, že chystaný desátý díl tvůrce stál šílených 340 milionů dolarů, což z něho zcela jasně dělá nejenom nejdražší film z celé série, ale i jeden z nejdražších snímků všech dob.

Samozřejmě tedy pouze v případě, že se ony zvěsti o rozpočtu potvrdí. Pokud by to byla pravda, Fast X by v žebříčku nejdražších filmů historie byl na čtvrtém místě, na třetím jsou Avengers: Endgame, na druhém Avengers: Age of Ultron a první místo si i nadále udržují Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, jejichž rozpočet se pohybuje kolem 400 milionů. Mezi důvody tak vysokého rozpočtu údajně patří inflace, opatření proti koronaviru a zvýšené mzdy pro herce a jednotlivé členy filmového štábu. 

A pozor, tvůrci budou muset ještě utratit možná další stovky milionů za propagaci a marketing. Co to tedy znamená? Inu, logicky zkrátka to, že snímek musí mít opravdu parádní komerční úspěch. Minimálně miliardový, což už se například povedlo sedmému dílu, který vydělal 1,5 miliardy dolarů, což z něho zároveň dělá desátý komerčně nejúspěšnější film všech dob. Devátý díl z minulého roku však vydělal už „jenom“ přes 726 milionů, což by v případě desítky a jejího šíleného rozpočtu na komerční úspěch určitě nestačilo. Jelikož by se ale mělo jednat o součást velkolepého finále, které posléze uzavře druhá část (V podstatě Rychle a zběsile 11), tak by to do kina mohlo přitáhnout hodně lidí. Ale to se necháme překvapit.

Desátý díl také do série uvítá několik nováčků. Mezi ně patří například sympaťák Jason Momoa, který by si měl zahrát patrně hlavního záporáka filmu. Uvidíme také herečku Danielu Melchior, která zazářila v Sebevražedném oddíle od Jamese Gunna. Mezi poslední ohlášené nováčky patří i Brie Larson, která se nejvíce proslavila za své ztvárnění Captain Marvel v MCU.

V obou nadcházejících částech by se taktéž měli objevit herečtí veteráni série jako Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Chris "Ludacris" Bridges, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster a Sung Kang. Dočkat bychom se měli i velikánů jako Helen Mirren, Kurt Russell, Jason Statham a Charlize Theron.

O režii obou dvou částí se měl původně postarat Justin Lin, ale jelikož se letos na jaře rozhádal z producenty, nakonec z celého projektu odstoupil. Náhradou bude francouzský režisér Louis Leterrier, který je například zodpovědný za filmy jako Kurýr a Neuvěřitelný Hulk.

Oficiální premiéra je stanovená na 18. 5. 2023.