Přednedávnem jsme vás informovali o tom, že slavný ruský fantasy autor Sergej Lukjaněnko podpořil ruskou agresi vůči suverénní Ukrajině podpisem Otevřeného dopisu literárního festivalu Hvězdy nad Donbasem. Lukjaněnko se především proslavil díky své známé knižní sérii o Hlídkách, která se primárně zaměřuje na věčnou válku mezi sílami Světla a Tmy. Převážná část děje se odehrává v Moskvě na přelomu tisíciletí, ovšem například druhý díl (Denní hlídka) se částečně odehrává i v Praze. Knižní série se dočkala i dvou filmových adaptací, o které se postaral režisér Timur Bekmambetov.

Lukajněnkovy knihy vydávalo v České republice nakladatelství Argo. Po jeho podpoře ruské invaze se ale nakladatelství rozhodlo nejenom od něho distancovat, ale také přestalo s okamžitou platností jeho díla spoluvydávat. Zároveň také oznámilo, že veškerý zisk z prodeje již vydaných autorovo knih pošle na sbírku pomoci Ukrajině, kterou zajišťuje Post Bellum. Sergej Lukjaněnko však na rozhodnutí nakladatelství zareagoval. Pustil se však nejen do něj, ale i do českého národa obecně. 

Web Daily Storm zveřejnil Lukjaněnkův pohled na válku (nebo jak Putin trapně říká: ,,speciální vojenskou operaci“) na Ukrajině, přičemž se rozpovídal i o rozhodnutí nakladatelství Argo. Přesněji prohlásil následující:

,,Je to volba Čechů, kteří se sami rozhodnou, zda budou číst mé knihy. Urážlivější je, že, jak uvádí nakladatelství, příjmy z mých již vydaných publikací budou přidány na pomoc kyjevskému režimu. Myslím, že je to nezákonné, takže si promluvím se svým literárním agentem o tom, jak je to vůbec možné ve společnosti, která si říká legální! A pravděpodobně jim sám zakážu publikovat mé knihy, protože věří, že na to mají právo!“

Autor se však zde nezastavil. Hned na to také začal mluvit o českém národu obecně:

„Víte, Česká republika je země, která svého času zaujala velmi aktivní protiruský postoj. Zdůrazňuji, že ne protisovětský, ale protiruský! Všichni si pamatujeme, jak nám tam bourali pomníky, vzpomínáme si, jak se zacházelo s hroby našich vojáků. Ale upřímně řečeno, dalo se to od nich očekávat. Tamní projevy nacismu zapustily kořeny a dál vzkvétají!

,,Lze jen litovat, že při osvobozování Prahy naše země ztratila asi 300 000 vojáků. Vše jsme dělali co nejpečlivěji. Snažili jsme se jim pomoci... Zachovat jejich památky... Ale zřejmě to byla chyba. Češi patrně nejsou schopni být vděční těm, kteří je zachránili před okupací! Nebo to možná nepovažovali za okupaci. Ve skutečnosti se jim v nacistickém Německu dobře žilo a vyráběli vybavení pro Wehrmacht.“

Divize Fantastika v nakladatelství Argo Lukjaněnkův projev zveřejnila na svých facebookových stránkách. Taktéž v příspěvku napsala, že si veškerých vojáků, kteří padli při osvobozování Československa velice váží. Argo však nehodlá ze svého rozhodnutí vycouvat. Pro mnoho fanoušků je autorův proruský postoj zdrcující, obzvlášť s ohledem na fakt, že veškeré knihy se zabývaly polemizováním o podstatách dobra a zla. Nemluvě také o řadě skvělých postav, které si fanoušci v průběhu let zamilovali.