Dmitrij Gluchovskij je nejenom známým ruským novinářem, ale především oblíbeným autorem sci-fi, který se nejvíce proslavil za knižní Metro trilogii. První díl parádní post-apokalyptické série nese název Metro 2033, přičemž vypráví o Moskvě zdevastované nukleární válkou, ve které přeživší lidé žijí v rozsáhlých a spletitých tunelech městského metra. Temné podzemí tak částečně poskytuje dobrý úkryt před nebezpečnými mutanty z povrchu, kteří chtějí lidskou rasu zcela vyhladit. Kniha zaznamenala obrovitánský úspěch, v rámci čehož pak vznikla i dvě nepřímá pokračování – Metro 2034 a Metro 2035.

Na motivy knižní série vznikly i úspěšné videoherní adaptace, o které se postaralo ukrajinské studio 4A Games.

Sympatický ruský autor tak již na začátku jara vyjádřil nesouhlas nad tím, čeho se jeho země dopouští na Ukrajině. Na video s prohlášením autora se můžete podívat níže.

Video bylo zveřejněno na youtubovém kanálu francouzsko-německé streamovací služby Arte. Do češtiny přeložené autorovo stanovisko si můžete přečíst zde:

,,Jmenuji se Dmitrij Gluchovskij a jsem spisovatelem z Moskvy. Chtěl bych říct, že mnoho lidí v Rusku, stejně jako já, velmi dobře chápe, že tato válka musí okamžitě skončit. Je nečestná, nespravedlivá, zákeřná, s vykonstruovanou záminkou. V duchu jsem se svými přáteli v Kyjevě a dalších ukrajinských městech, které právě teď trpí bombardováním ruské armády. Prosím, zůstaňte silní. Pravda a mír musí zvítězit!“

Gluchovskij agresorský postoj vůči suverénní Ukrajině odsuzoval už na začátku celého konfliktu. Pro britský deník The Guardian například napsal článek, ve kterém se pustil do ostré kritiky Putinova režimu, jenž kromě ukrajinskému lidu ubližuje i mnohým ruským občanům. 

Spisovatel tak zaujal zcela opačný postoj od toho, který zastává jiný ruský autor sci-fi a fantasy, přesněji Sergej Lukjaněnko, tvůrce oblíbených knižních Hlídek. Ten ruskou agresi vůči Ukrajině nejenom podporuje, ale zároveň také označil Českou republiku za zemi, ve které vzkvétají zapuštěné kořeny nacismu. Nakladatelství Argo se tak následně od Lukjaněnka distancovalo a přerušilo s ním spolupráci.