Jedním z předních kandidátů na Oscara by se mohl stát také nový film od legendárního Sama Mendese, který ponese název Říše světla. Nedávno jsme se totiž dočkali dalšího oficiálního traileru, na který se můžete podívat výše. A zdá se, že slavný režisér se od válečné vřavy a akčních bondovek vrací zpět do poklidnějšího období, do něhož například spadá i jeho Americká krása.

Příběh se bude odehrávat v jistém anglickém přímořském městě a začátku 80. let. Jednou z hlavních postav se stane žena jménem Hilary (Olivia Colman), pracovnice v kině jménem Empire, která uvízla v každodenní ponuré rutině otevírání kinosálů a dohlížení na svůj stánek s občerstvením. Život jí neulehčuje ani její manažer (Colin Firth), který od ní čas od času chce neslýchané věci. 

Hilary ale také skrývá problematickou minulost a potýká se i s problémy duševního zdraví. V kině následně začne pracovat i mladík jménem Stephen (Micheal Ward), který se zas musí potýkat s téměř každodenním rasismem ze strany bílých návštěvníků. A jelikož i on se vypořádává s vlastními démony z minulosti, nachází u Hilary jistou útěchu.

Nedlouho poté se tak do sebe oba dva zamilují, přičemž v rámci toho začnou oba objevovat krásné a uchvacující kouzlo, které s sebou přináší svět filmu. Oba ale vědí, že je čeká odlišná budoucnost. A jejich vztah zaručeně nebude trvat věčně. 

Říše světla bude také vůbec prvním filmem, ke kterému Mendes zcela sám napsal scénář. Podílel se na psaní i filmu 1917, ale u něho mu pomáhala ještě scenáristka Krysty Wilson-Cairns. Dále se ve snímku objeví herci jako Toby Jones, Tom Brooke, Tanya Moodie, Hannah Onslow a Crystal Clarke.

Oficiální premiéra ve Spojených státech je stanovená na 9. 12. 2022. K nám se ale snímek patrně dostane až 2. 3. 2023.